QN Sport+ Television N.V.

Panchoe Arena Master juli, Chashawa wint toernooi 5

Afgelopen week werd de Arena Master Challenge van juli, toernooi #5 afgewerkt. Een groep van 14 schakers namen deel hieraan en onderling werden er 76 wedstrijden afgewerkt. Dit was het laatste toernooi van de maand juli, uit een totaal van vijf toernooien, wat ertoe leidde dat Pratul Panchoe zichzelf de Arena Master van de maand Juli mocht noemen. Shiva Kalka werd tweede gevolgd door Virgil Kartodikromo op de derde plaats. Beste dame van de maand juli is Women FIDE Master Victoria Kaslan. Het laatste toernooi is gewonnen door Shaief Chashawa met 32 punten. Dit was geen eenvoudige overwinning, tot het laatste moment was het niet duidelijk wie de winaar zou worden. Chashawa’s laatste wedstrijd was tegen de sterke Virgil Kartodikromo.  In het middenspel maakte Kartodikromo een rekenfout, waarbij hij zijn Dame noodgedwongen moest opgeven. Chashawa speelde daarna solide, waardoor Kartodikromo zich gewonnen gaf. Deze overwinning was hard nodig voor Chashawa, daar hij in de voorlaatste ronde verloor van zijn naaste belager Pratul Panchoe.

De tweede plaats was voor Jason Yeung weggelegd. Hij wist 30 punten bij elkaar te vergaren. Om dit te bereiken was het nodig om zijn laatste wedstrijd tegen Woman Candidate Master Alexandra Kaslan winnen. Kaslan richtte zich op de koning van de tegenstander en bracht zo haar stukken in stelling. Echter manoeuvreerde zij haar paard niet correct, waarbij die na een misstap verloren ging. Hierna was het voor Yeung een technische afwerking geworden om de nodige punten binnen te halen.

Pratul Panchoe was goed voor een derde plaats met 28 punten. Zijn laatste tegenstander was Women FIDE Master Catherine Kaslan. Het was een gelijk opgaande strijd, waarbij beide spelers zeer snel hun zetten afwerkten. Kaslan speelde echter iets te snel en blunderde een loper weg, kort na afruil van de dames. Panchoe dwong hierna stukkenruil af waarna Kaslan praktisch geen kans meer had de wedstrijd te winnen, kort hierna liet Kaslan haar koning vallen.

Beste dame van het toernooi was Woman Candidate Master Victoria Kaslan met 18 punten om zo op de vijfde plaats te staan. Zij wist van toppers zoals Krishan Bridjlal en FIDE Master Roger Matoewi te winnen. Opvallend is dat zij twee keer uitkwam tegen haar zus Catherine Kaslan, zij wist beide wedstrijden te winnen.

Standenlijst Juli

No Naam Rating Punten Gem. Perf. Rating Toernooien
1 Pratul Panchoe 2213 4994 2271 5
2 Shiva Kalka 2058 4989 2218 5
3 Virgil Kartodikromo 2116 4984 2156 5
4 Krishan Bridjlal 1969 4972 2034 5
5 Quincy Warsodikromo 1939 4958 1908 5

Iedere vrijdag om 20:00u, wordt een Arena Master Challenge georganiseerd om na te gaan wie de beste online blitz schaker van Suriname is. Aan het eind van de maand wordt middels een grand-prix puntensysteem nagegaan wie zichzelf de Arena Master van de maand mag noemen. Aan het eind van ieder kwartaal wordt bepaald wie de algehele winnaar is, met een prijzenpot van SRD 1.200. De Arena Master van elke maand ontvangt een prijs van SRD 150. Na ieder kwartaal wordt de eindrangschikking opgemaakt. De kwartaal winnaar ontvangt SRD 300, de 2e plaats SRD 125, de 3e plaats SRD 75, beste Dame SRD 100, beste U18 SRD 100, alsook medailles voor de beste U16, U14 en U12 jongens en meisjes.

Het Arena Tournament format wordt gehanteerd, waarbij de schaker met de meeste punten binnen 60 minuten tot winnaar wordt uitgeroepen voor die week. Het speeltempo is steeds 3 minuten (zonder increment) per persoon per wedstrijd.

Het toernooi wordt volledig op Lichess.org afgewerkt. Dit is een gratis en open-source schaakplatform, waarop dagelijks meer dan een miljoen wedstrijden worden gespeeld door schakers over de gehele wereld. Heel wat van onze Surinaamse schakers en verenigingen zijn intussen ook aangesloten op Lichess.

Sun.sr