QN Sport+ Television N.V.

Phelps accepteert zware straf

Micheal Phelps

Zwemgrootheid Michael Phelps legt zich neer bij de sancties die de Amerikaanse zwembond hem heeft opgelegd vanwege dronkenschap in het verkeer. Dat liet een woordvoerder van de 18-voudig olympisch kampioen weten nadat USA Swimming met het vonnis naar buiten was gekomen.

‘Michael accepteert de uitspraak. Hij heeft excuses aangeboden voor zijn gedrag en onderneemt stappen om zichzelf te verbeteren’, reageerde de woordvoerder namens de 29-jarige Amerikaan.

De Amerikaanse zwembond schorste Phelps voor 6 maanden nadat hij eind september in Baltimore was gearresteerd met te veel drank op achter het stuur van zijn auto. In 2004 maakte hij die overtreding ook al eens. Phelps mag ook nog niet meedoen aan het WK zwemmen van 2015 in augustus het Russische Kazan. Het mondiale titeltoernooi valt weliswaar buiten de schorsing van een halfjaar, maar toch wil de bond niet dat Phelps de Verenigde Staten in Rusland vertegenwoordigt. Hij mag gedurende zijn schorsing wel trainen bij zijn ploeg.

‘Wij vinden dat ieder lid van de Amerikaanse zwembond – zeker de zwemmers op internationaal niveau – zich moeten houden aan onze gedragsregels’, zo luidde de verklaring van de bond. ‘Als die regels worden overtreden, dan is het onze taak om voor ieder specifiek geval de juiste sancties op te leggen. De misstap van Michael was ernstig genoeg om deze maatregelen te nemen.’

Het Amerikaanse zwemicoon toonde zich zondag al schuldbewust. Via Twitter maakte hij bekend dat hij in therapie gaat om zichzelf beter te leren begrijpen. ‘Ik ben erg teleurgesteld. Ik trek me nu een tijdje terug om een programma te volgen dat mij zal helpen om mezelf beter te begrijpen’, gaf Phelps te kennen.

Algemeen directeur Chuck Wielgus van de zwembond prees de stap van Phelps om zichzelf te verbeteren. ‘Michael heeft publiekelijk erkend dat zijn fout een grote impact heeft, gezien zijn status in de topsport. Hij is bereid om dit probleem op te lossen. Als hij ons nodig heeft zullen we hem bijstaan om dat doel te bereiken.’

De Amerikaanse zwembond houdt tijdens de schorsing ook de maandelijkse financiële bijdrage voor Phelps in. De sportheld was na de Spelen van 2012 in Londen gestopt met zwemmen, maar maakte in april van dit jaar zijn rentree. Hij geldt als de succesvolste olympische sporter ooit.

AD.nl