QN Sport+ Television N.V.

Politie doet inval bij Lille en Napoli wegens beruchte Osimhen-deal

De politie heeft dinsdag een inval in kantoren van Napoli en Lille gedaan in het kader van een onderzoek naar mogelijke fraude bij de miljoenendeal van Victor Osimhen. De Nigeriaanse spits stapte in 2020 via een ingewikkelde constructie over van de Franse naar de Italiaanse club.

Napoli betaalde destijds naar verluidt ruim zeventig miljoen euro voor Osimhen, maar slechts vijftig miljoen daarvan was cash. De Griekse doelman Orestis Karnezis en jeugdspelers Luigi Liguori, Claudio Manzi en Ciro Palmieri bewandelden als onderdeel van de deal de omgekeerde weg en tekenden voor Lille. Zij vertegenwoordigden volgens de clubs een waarde van twintig miljoen euro, wat al snel de nodige argwaan wekte van de buitenwacht. Die steeg nog verder toen bleek dat ze meteen in de Serie C werden gestald en, weer een jaar later, hun contract werd ontbonden.

 

De Italiaanse krant La Repubblica ging op onderzoek uit en sprak met Liguori, inmiddels actief in het Italiaanse amateurvoetbal. De aanvaller speelde op huurbasis voor Serie C-club Fermani toen Napoli hem een voorstel deed: of zijn contract met een jaar verlengen of voor Lille tekenen als onderdeel van de Osimhen-transfer. ‘Wat zou jij hebben gedaan? Ik tekende voor Lille, maar ik ben daar nooit geweest. We wisten toen niet wat er speelde. Dat ontdekten we een paar weken later. Ik werd ingeschaald voor vier miljoen euro. Dit was geen transfer, dit was iets anders. Dit heeft onze carrière verpest.’

 

Napoli en Lille komen mogelijk niet weg met het boekhoudkundige trucje. De Osimhen-deal werd eerder al onder de loep genomen in de zogeheten Plusvalenze-zaak en dreigde ook te resulteren in een flinke boete voor Napoli en een schorsing voor voorzitter Aurelio De Laurentiis, totdat de Italiaanse voetbalbond (FIGC) de zaak opschortte omdat de aanklager niet over de juiste instrumenten zou beschikken om de transferwaardes van spelers te beoordelen. Nu zagen de autoriteiten in Frankrijk en Napels echter genoeg reden om een inval te doen.

 

DTSNV

Volgens Italiaanse media zijn in kantoren van Napoli en Lille diverse documenten in beslag genomen die kunnen dienen als bewijs voor fraude bij de transfer van Osimhen. De Laurentiis is aangemerkt als een van de verdachten, net als zijn vrouw en zijn twee kinderen. Tijdens het onderzoek zijn diverse elektronica, brieven, e-mails, telefoonopnames en financiële documenten buitgemaakt. Ook voormalig Lille-eigenaar Gerard López hangt een straf boven het hoofd. De Luxemburgse zakenman heeft zich mogelijk onrechtmatig verrijkt met de Osimhen-deal.

vi.nl