QN Sport+ Television N.V.

Politt soleert na geslaagde demarrage naar zege in twaalfde etappe Tour

Nils Politt heeft voor het eerst in zijn carrière een etappe in een grote ronde gewonnen. De 27-jarige Duitser van Bora-Hansgrohe zat in de twaalfde etappe van de Tour de France in een grote kopgroep en reed de laatste twaalf kilometer alleen.

Ruim een kwartier na Politt kwam het peloton binnen. Cavendish won de sprint van de grote groep en pakte zodoende nog wat punten voor de groene trui. Tadej Pogacar zat ook in het peloton en zag zijn gele trui niet in gevaar komen vandaag.

Waaiers bij de start

De korte etappe kende een chaotische start. De wind stond ideaal om waaiers te trekken en dat gebeurde dan ook direct. Veel renners raakten in de problemen, maar toen de wind weer wat ging liggen, kon iedereen snel weer aansluiten.

Ondertussen waren er aan de voorkant dertien renners ontsnapt. Net als woensdag zat ook nu wereldkampioen Julian Alaphilippe weer mee. Ook Brent Van Moer, die in de vierde etappe driehonderd meter verwijderd was van de ritzege, was het wederom gelukt om in de vlucht van de dag te zitten.

Julian Alaphilippe in de twaalfde etappe.

De voorsprong van de grote groep liep snel op en kwam boven de tien minuten uit. Omdat vrijwel alle sprintersploegen iemand mee hadden gestuurd, werd al snel duidelijk dat de twaalfde etappe niet in een massasprint zou eindigen.

Tour voorbij voor Sagan

Voor Peter Sagan zit er deze Tour helemaal geen sprint meer in. De Slowaak maakte een uur voor de start bekend dat hij niet meer op de fiets zou stappen. Als gevolg van een slijmbeursontsteking heeft hij te veel last van zijn knie om nog verder te rijden in de Ronde van Frankrijk.

Sagan, die in zijn carrière twaalf keer een etappe won in de Tour, kwam er deze editie niet aan te pas in de sprints. Hij gaat zich nu richten op de Olympische Spelen in Tokio

De kopgroep van de twaalfde etappe kende met onder anderen Edward Theuns, André Greipel, Edvald Boasson Hagen en Luka Mezgec meerdere renners die een goede sprint in de benen hebben en niet iedereen zag het zitten om met de complete groep naar de finish te rijden.

Na meerdere demarragepogingen waren het Imanol Erviti, Harry Sweeny, Stefan Küng en Nils Politt die een gat wisten te slaan met hun medevluchters. Tijdrijder Küng kon het tempo op veertien kilometer voor de finish niet meer bijbenen en even later liet Politt ook Sweeny en Erviti achter.

Na een solo van ongeveer twaalf kilometer kwam de Duitser, die bezig is aan zijn vijfde Ronde van Frankrijk, als winnaar over de streep in Nîmes.

 

 

Bron:Nos.nl