QN Sport+ Television N.V.

Portugal haalt opgelucht adem na tumultueus half uur tegen Ghana

Portugal en Ghana maakten er donderdag lange tijd geen spektakel van, maar een flits van Cristiano Ronaldo brak de wedstrijd na een uur open. Een doelpuntrijke slotfase leverde de Portugezen de eerste WK-zege op (3-2).

In Stadium 974 waren alle ogen gericht op Ronaldo, die na zijn vertrek bij Manchester United officieel clubloos is. De Portugese ster jaagt in Qatar op meerdere records en liet zich in de openingsfase volop zien. Ronaldo passeerde doelman Lawrence Ati-Zigi zelfs een keer, maar aan dat doelpunt was een overtreding op Alexander Djiku voorafgegaan.

Ghana loerde ondertussen op Portugees balverlies en gokte op de counter. De Afrikanen speelden met name voor rust te slordig om kansen bij elkaar te voetballen. Portugal kreeg het balbezit en deed daar aanvankelijk veel te weinig mee. Dat spelbeeld bleef het eerste kwartier na de pauze hetzelfde, maar dankzij een discutabele beslissing van scheidsrechter Ismail Elfath kwam de wedstrijd tot leven.

Ronaldo staat op
De Amerikaanse arbiter oordeelde dat een licht zetje van Mohammed Salisu in de rug van Ronaldo genoeg was voor een penalty. De 37-jarige aanvaller ging zelf achter de bal staan en schoot onberispelijk raak (1-0, bekijk de doelpunten onder het artikel). Dat doelpunt werd uitbundig gevierd door Ronaldo, die zich de eerste speler mag noemen die vijf WK’s op rij heeft gescoord.

 

Daarmee leek het verzet van Ghana gebroken, maar niets bleek minder waar. The Black Stars knokten zich niet veel later weer naast Portugal. Danilo Pereira slaagde er niet in een voorzet van Ajacied Mohammed Kudus weg te werken en André Ayew stond op de goede plek om de gelijkmaker binnen te tikken (1-1).

Portugal drukt door
De Ghanese hoop was van korte duur, want Portugal liet in het laatste kwartier zien wie de baas was. Eerst was het João Félix die over doelman Ati-Zigi heen stiftte, vervolgens krulde invaller Rafael Leão de bal beheerst in de verre hoek (3-1). Die doelpunten bleken het dappere Ghana te machtig, al maakte Osman Bukari nog de aansluitingstreffer (3-2).

 

DTSNV

In de 100ste minuut kon Ghana bijna profiteren van een ongekende blunder van Diogo Costa, die de bal in alle rust op de grond dacht te kunnen rollen. Iñaki Williams was echter achtergebleven en leek de bal af te snoepen, maar de aanvaller van Athletic Bilbao gleed uit. Met de handen op zijn hoofd en grote ogen zag de al gewisselde Ronaldo dat de flater van Costa de Portugezen niet fataal werd. Door de overwinning grijpt Portugal de macht in Groep H, waar Uruguay en Zuid-Korea eerder op de dag niet tot scoren kwamen (0-0).

vi.nl