QN Sport+ Television N.V.

President zegt Jaïr Tjon Fa volledige steun toe

PARAMARIBO – Jaïr Tjon En Fa geniet duidelijk van de filmpjes op het scherm in Olympic House. In afwachting op de start van de persconferentie kijkt de Surinaamse baanwielrenner lachend hoe zijn familie hem vurig aanvuurde en uitbundig zijn vierde plaats vierde tijdens de afgelopen Olympische Spelen.

Zijn olympisch debuut is er één om niet te vergeten. Op zijn favoriete onderdeel, de 200 meter sprint, strandde hij in de zestiende finales (overall dertiende), maar op de keirin greep hij net naast de bronzen medaille met zijn vierde plek. Hij was sinds de Olympische Spelen van 1992 toen Anthony Nesty brons behaalde op de 100 meter vlinderslag, de eerste Surinaamse sporter in een Olympische finale.

Deze grootse prestatie ontging ook de buitenlandse pers niet en aan Tjon En Fa vroeg het Nederlandse televisiestation NOS of hij op de eerstvolgende Olympische Spelen  (Parijs 2024) voor een beter resultaat zou gaan. De Surinamer maakte duidelijk er graag weer bij te willen zijn, maar dat hij nog niet eens drie jaar een financiële druk op zijn ouders wilde zetten.

 

Tjon En Fa wees erop dat de weg naar Tokio vooral financieel erg zwaar heeft gedrukt op zijn ouders en hij wilde hen niet nog drie extra jaren belasten. Die zorgen zijn nu voorbij. Direct na aankomst zondag werd hij namelijk door president Chandrikapersad Santhoki ontvangen. Het staatshoofd gaf in bijzijn van de ouders en het Surinaams Olympisch Comité (SOC) de garantie dat de overheid zou inkomen.

SOC-voorzitter Ramon Tjon-A-Fat zei maandagmiddag tijdens de persconferentie ervoor te zullen zorgen dat die belofte niet wordt vergeten. Eddy Fränkel, ouder en voorzitter van de stichting Sprint to Tokyo, is blij met de toezegging. Ook denkt hij dat met de prestaties van Tjon En Fa op de Tokio Spelen sponsors zich eerder zullen aandienen, waardoor de weg naar Parijs misschien iets makkelijker zal zijn.

Maar hoe het ook uitpakt, “Jaïr gaat naar Parijs”, maakte Fränkel duidelijk. “Er is een traject afgelegd waarbij wij als ouders de volle ondersteuning hebben gegeven. Niet zo zeer omdat wij ouders zijn, maar omdat wij geloofden en geloven in zijn droom, in zijn kunnen, in zijn motivatie, in zijn discipline. Op de weg naar Parijs zullen wij onverkort weer dezelfde ondersteuning geven.”

Tjon En Fa zelf maak zich niet zozeer zorgen over de kwalificaties, “omdat ik er hard aan werk op dat niveau te blijven. Mijn zorgen zijn meer over het verkrijgen van middelen om op zo een niveau te kunnen blijven trainen”, zegt de wielrenner. Hij was de afgelopen jaren in het World Cycling Center van de Internationale Wielrenunie in Zwitserland.

Fränkel noemde de steun die de Surinaamse bevolking op verschillende (socialemedia)kanalen aan hun zoon heeft gegeven “erg hartverwarmend”. “Wij hebben mogen aanschouwen dat praktisch heel Suriname achter Jaïr stond en dat heeft ons enorm goed gedaan.”

Dwtonline.com