QN Sport+ Television N.V.

Promes verdacht van drugshandel en deelname criminele organisatie

AMSTERDAM – Voetballer Quincy Promes (30) wordt verdacht van betrokkenheid bij drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Daarom werd hij door de politie afgeluisterd. Dat stellen opsporingsbronnen tegenover De Telegraaf.

Door de telefoontap kwam de politie aan de bekentenis van Promes dat hij in juli 2020 zijn neef op een familiefeest in Abcoude met een mes in zijn knie had gestoken. Dat zou hij in meerdere gesprekken met zijn familie hebben toegegeven. De aanvaller was op dat moment bij de politie in beeld vanwege betrokkenheid bij drugshandel en daarom werd zijn telefoon afgeluisterd.

 

Ook familieleden van de international die vijftig keer voor het Nederlands elftal uitkwam, zitten vast voor drugshandel en witwassen in dezelfde zaak. Elke week zou Promes’ neef V., die in de bajes verblijft van Zaanstad, met de voormalige Ajax-voetballer beeldbellen.

Promes staat onder contract van voetbalclub Spartak Moskou. Volgens opsporingsbronnen staat ook de aanvaller op de nominatie om aangehouden te worden, maar wordt dat bemoeilijkt omdat hij in de Russische hoofdstad zou zitten. Het Openbaar Ministerie zegt niet op de nieuwste verdenking in te willen gaan. De advocaat van Promes, mr. Gerard Spong kan er niets over zeggen. „Ik weet van niets”, aldus de raadsman.

 

4000 kilo coke

Volgens bronnen zou Promes samen met familie geld geïnvesteerd hebben in een partij cocaïne. Dat zou specifiek gaan om de ruim vierduizend kilo van de harddrugs die in april 2020 door de Belgische politie werd onderschept in Antwerpen. Daarvoor werden destijds meerdere uithalers uit Amsterdam Zuidoost opgepakt. De drugs hadden een groothandelswaarde van 120 miljoen euro. De straatwaarde lag nog veel hoger.

Eerder deze week maakte het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam bekend dat Promes voor het neersteken van zijn neef wordt vervolgd voor poging tot moord. Eerder was de voetballer aangeklaagd voor poging tot doodslag, danwel zware mishandeling. In de transcriptie van de afgeluisterde tapgesprekken zou naar voren komen dat Promes zijn neef echter dood wilde steken. De telefoongesprekken vonden plaats in de nacht kort na de steekpartij.

 

DTSNV

Het slachtoffer vond de verdenking van het OM naar de voetballer toe te licht en deed aangifte van poging doodslag. Advocaat mr. Yehudi Moszkowicz, die de neef bijstaat, wilde dat het OM Promes zou vervolgen voor poging tot moord. Daarvoor was al een procedure in gang gezet bij het hof. Die is nu van de baan.

Telesport