QN Sport+ Television N.V.

Quartararo draagt zege in Mugello op aan overleden Dupasquier: ‘Bij iedere bocht 9 dacht ik aan hem’

De Franse motorcoureur Fabio Quartararo heeft zijn leidende positie in het WK-klassement van de MotoGP verstevigd met een overwinning in de Grote Prijs van Italië. De 22-jarige Yamaha-coureur domineerde de race op Mugello en boekte zijn derde zege van dit seizoen. Zijn naaste belager in de strijd om de wereldtitel, de Italiaan Francesco Bagnaia, ging al in de tweede ronde onderuit.

Bagnaia (Ducati) nam bij de start de leiding over van de van poleposition gestarte Quartararo, maar de 24-jarige Italiaan ging kort daarna in de fout. Hij was niet de enige die onderuit ging op Mugello. Zesvoudig wereldkampioen Marc Márquez belandde ook in de grindbak, net als Alex Rins die in de slotfase van de race een podiumplaats uit handen gaf. De meest opvallende crash gebeurde al vlak voor de start. Enea Bastianini botste achterop de motor van Johann Zarco, die op het rechte stuk even hard remde om zijn remmen op te warmen.

Quartararo droeg zijn zege op aan Jason Dupasquier, de Zwitserse coureur uit de Moto3 die zondag overleed aan de gevolgen van zijn valpartij in de kwalificatie van zaterdag. De Fransman stopte in de uitloopronde even op de plek waar Dupasquier onderuit was gegaan en door twee andere motoren was aangereden. De geëmotioneerde Quartararo stak beide armen de lucht in een keek naar de hemel.

,,Iedere keer dat ik door die bocht 9 reed, dacht ik aan Jason”, zei de Fransman, die de Zwitserse vlag meenam naar het podium. ,,Dit was een vreemde dag, met veel emoties voor de start. Ik heb nu ook geen geweldig gevoel. Ik win de race, maar we verliezen één van onze vrienden.”

Voor de start was al een minuut stilte gehouden, ter nagedachtenis aan de 19-jarige Dupasquier. De leden van zijn team stonden vooraan op de startgrid met een bord met daarop de tekst ‘Jason, altijd in onze harten’.

De Portugees Miguel Oliveira kwam als tweede over de finish, regerend wereldkampioen Joan Mir uit Spanje werd derde. In het WK-klassement heeft Quartararo nu 24 punten voorsprong op zijn landgenoot Zarco. Bagnaia zakte naar de derde plaats, met 26 punten achterstand.

Van der Mark zesde in WK Superbike

Motorcoureur Michael van der Mark is in de vierde race van het WK Superbike als zesde geëindigd. De Rotterdammer kwam op het circuit van Estoril in Portugal een dikke 15 seconden na de Britse winnaar Jonathan Rea over de finish. In het kampioenschap bezet Van der Mark de zevende plaats met 40 punten. Rea, de zesvoudig wereldkampioen in deze klasse van zware motoren, leidt met 110 punten.

Van der Mark rijdt zijn eerste seizoen voor het fabrieksteam van BMW. De motor heeft potentie, maar de Nederlander, die de voorgaande seizoenen op een Yamaha reed, kan op de Duitse machine nog niet met de beste coureurs mee. Hij reed in het eerste raceweekeinde in Aragon al wel een keer naar de vijfde plaats.

 

 

Bron:Ad.nl