QN Sport+ Television N.V.

Rally rijders in diepe rouw heengaan hall of famer Piem Reiziger

Paramaribo – De Surinaamse Auto Rally Klub met alle leden en sympathisanten uit de rally sport zijn diep geschokt bij het heengaan van hun Rally Icoon Piem Reiziger. Voor velen hun guru, leermeerster en kenner bij uitstek. Voor anderen van makker naar vooral een goede vriend. Wij van QN Sports hebben een aantal rally rijders en bestuursleden gevraagd om een korte reactie.

Helmut Haukes

Piem heeft jaren lang zijn krachten gegeven aan het bestuur van onze club en hij was decennia lang de drijfveer achter ons blad “De Sarkograaf”. Hij was een stuwende kracht met bijzonder veel kennis van onze savanne’s. Ook beheerste hij het rally reglement zeer goed en was altijd bereid anderen de kneepjes bij te brengen. Vanwege zijn enorme verdiensten is hij benoemd tot erelid van onze club.

In hem verliezen wij een sportieve rallymakker, altijd gezegend met een flinke dosis humor. Met het veel te vroeg heengaan van Piem verliest de SARK een echte Stonfutu met ruim 45 jaar ervaring. Dit is een groot verlies voor de rallysport.

 

Antoine Brahim

Piem heeft vele jaren als bestuurslid met hart en ziel zijn krachten gegeven aan de SARK en hij is zelfs decennia lang de motor en drijfveer geweest van ons Rally magazine “De Sarkograaf”. Ik ken niemand anders die met zoveel passie onvoorwaardelijk en zo lang heeft gewerkt voor de rallysport in Suriname.

Piem was synoniem voor eenvoud, creativiteit, natuur, humor, muziek en bovenal vriendschap.

Hij was een echte natuurliefhebber die met name enorm genoot van de vele mooie Savannes in ons land. De toename van de vele hout en zand activiteiten in de afgelopen jaren in het savanne gebied was voor Piem onmiskenbaar een grote doorn in het oog. Iedere keer als wij weer nieuwe sleepwegen en zandmijnen tegen kwamen werd hij stil en verdrietig. Wat doen ze toch met onze natuur??  (tekst gaat verder onder foto) 

Piem Reiziger & Antoine Brahim in actie bij het vastzitten.

Piem was een rally navigator die naast het rally rijden vooral genoot van het uitzetten van rallies – hoe kan het ook anders – in de savanne! Hij had altijd zijn hangmat en kampeertas gereed voor weer een uitzet avontuur.

Wat ons immer zal bijblijven is zijn typische en onvervalste droge “Piem humor”. Hij was befaamd om zijn limericks waarmee hij met zijn gitaar in de hand vele markante Sarkofielen op de korrel nam. Vraag dat maar aan lady Jane!

Maar hij was bovenal een ware rally mati….ik heb het voorrecht gehad om jarenlang met Piem te mogen rijden, rallies met hem te mogen uitzetten en om samen met hem in het bestuur te mogen werken aan de ontwikkeling van onze sport.

Ik ben zeer dankbaar voor de prachtige herinneringen die wij als een warme brasa zullen blijven koesteren.

Waka bun mi mati…until we meet again.

 

Kenneth Pickering

Piem was de SARK; rallyrijder, uitzetter, bestuurslid, redactie Sarkograaf, archivaris van de SARK, publiciteitsman, ontwerper, gangmaker op de overnachtingen etc. Decennialang. Nauwelijks voor te stellen de SARK zonder Piem. Ook een geweldige bridgespeler is er niet meer. Condoleances!

 

Maurice Brahim

Piem Reiziger, de naam zegt het al: Reiziger. Alleen betroffen de meeste reizen hem langs de ORC’s, GTC’s en VTC’s steevast naar Savannah. Idolaat en zeg maar grondlegger van de rallysport. Zijn jaarlijks terugkerende cursussen voor de beginners, zijn creatieve bijdrage voor de Sarkograaf zijn een paar van de vele zaken die hij deed voor de rallysport. Zijn grootste bijdrage voor de rallysport was zijn humor. Iedereen kent wel de ter plekke bedachtte dichtende liedjes. Daarnaast heeft Piem een aanstekelijk en uitnodigend karakter. Eigenzinnig en soms een beetje gek, maar bovenal gezellig, vriendelijk en een hart van goud. We zullen hem missen.

 

 

Jane Harkisoen

Piem was naast rallyrijder ook een begenadigde bridger die vaker suriname heeft vertegenwoordigd in het buitenland zoals op het wk bridge.Hij is als deel van het Surinaams Team ook veelvuldig kampioen Interguyana bridge geweest.

 

Waddy Sowma

Een rally fanaat pur sang. Een niet weg te denken stonfutu waar ons rally gebeuren tientallen jaren op gesteund heeft. Niet alleen als beoefenaar, maar ook op bestuurlijk niveau. Piem had een grote dosis humor, hetgeen je vaak terug kon vinden in zijn ritten als uitzetter. Voor hem zal ik altijd mr. KLOJO blijven omdat ik een door hem bedachte rit als een klojo heb gereden.

De enige rally die ik ooit gewonnen heb is een rally door piem uitgezet op mijn 50ste owru yari. Op het feest de dag erna werd de uitslag bekend gemaakt en bleek dat ik had gewonnen, dankzij Piem. Hij had alle andere deelnemers gediskwalificeerd.

 

Antoon Oostburg

De “Cynthia McLeod” wat betreft zijn kennis en vertelkunst over de savanne.

Buitengewoon spitsvondig in het uitzetten van kisi’s. Vaker gebruikt als autostoter bij het vastzitten in de modder door zijn partner hetgeen hij zeer sportief opnam. Dorstige Parbo drinker en componist/arrangeur van het overnachtingslied bij haast elke Savanne-rally. Bovenal een trouwe vriend die ik ga missen…Hij is de FC gepasseerd.R.I.P.

Piem Reiziger & Steven Smit zingen het overnachtingslied.

 

 

Cesar Fung A Foek

Piem was rallyman in hart en nieren. Behalve rallyrijden en uitzetten was hij een uitstekende begeleider voor rookies en heeft een grote bijdrage geleverd in het uitdragen van de rallysport locaal en internationaal.

Hij maakte een studie van de savanne gebieden met alle kaarten en de verkenning van de verschillende savannes voor de jaarlijkse savannerally. Hij kon me zeggen welke boom na welke bocht volgde omdat hij de savannes te voet heeft afgelegd en ook erin heeft overnacht toen hij tijdens een rally verdwaald was. RIP Piem.

 

Gerard Roemer

Geweldige vriend zeer creatief en heeft mij geholpen met Vat rally’s, hij was onvermoeibaar.Een van de dingen die ik geleerd heb is hij zei altijd “Roemer rally uitzetten is niet primair, eerst bier drinken en dan vroeg hij direkt er achter geef me een biertje.

 

Oliver en Gwendolyn Smith

We maakten als rookies kennis met Piem in een slangetjes rit in de OP savanne welke was doorspekt met humor en creativiteit. Zijn liedjes over Loeba zijn Tuba en zijn aparte humor hebben ons 2 decennia lang aan het lachen gebracht.

Maar wij memoreren zijn creativiteit die onze sport letterlijk heeft kunnen evolueren van een 2WD tijdperk drive met plank en schop naar een 4WD tijdperk met GPS. Hij sprak desondanks met weemoed over de VW Kevers van die periode. Een half jaar geleden stuurden we nog wat oude foto’s van onze vader en hij kon precies ontcijferen wie met wie reed en in welke auto en met hoeveel punt verschil de savanne rally was verloren. Piem is het collectief geheugen van de SARK en heeft dat vereeuwigd in al die edities van de Sarkograaf en zal daarom altijd dicht bij ons als rally rijders blijven. Wij zullen hem telkens met een lach memoreren bij het zien van de twee Palmbomen van punt X.

 

Diego Chin A Sen

Ik heb het voorrecht gehad om Piem ook op zakelijk vlak te mogen leren kennen. Wat een creatief brein.  Maar als we allemaal terug zullen denken aan Piem dan is het in verband met de rallysport.  De SARK zal hem ontzettend missen.  Voor mij was Piem een onmisbare schakel binnen de rallysport.  Zijn droog humor, creatieve geest, maar overall zijn prettige aanwezigheid zullen we absoluut missen. Dit gat binnen de SARK zal niet zo makkelijk gevuld worden, maar wij zullen ons best doen om het werk dat hij jaren heeft gedaan te kunnen vervolgen. Piem ik & de hele rally wereld in Suriname zullen je ontzettend missen. Waka boeng

Quaraisy Nagessersing

Piem ken ik al mijn hele sportcarriere en dat is intussen al 35 jaar lang op de televisie en in het vak . Dus zowel sportief als commercieel hebben wij heel veel met elkaar gehad. Al 28 jaar ben ik  verbonden aan de rally sport, heb bijzonder veel van hem geleerd en altijd zijn archief met mij gedeeld. Ik bestempelde hem als de “”Andre Loor “”van de Sark.  Enig in zijn soort met een fotografisch geheugen van zo heb je me niet. Ik ben bevoorrecht geweest om Piem in Februari van 2020 thuis te mogen intervieuwen op verzoek van Antoine Brahim. Hij wilde het ook intervieuw aan mij afstaan maar zou niet meer in beeld verschijnen op zijn verzoek. Het is een is zeer speciaal intervieuw geweest van 3 uren lang met gemengde gevoelens waar ik alles heb kunnen vragen aan hem over de Rally Sport. Ook zijn emoties kwamen even los in ons intervieuw.

Hiervan worden enkele quotes uitgezonden zondag as in QN Studio Sport via 7,2. QN Sportchannel. Piem is God Given geweest en is hij daarom forever our legend. Als Sr Sportjournalist rest mij nog te zeggen “Piem Reiziger bedankt voor alles wat je mij hebt bijgeleerd en samen hebt willen delen in het bijzonder je archief. Piem Reiziger je blijft voor altijd voor QN SPORT TV  “Mr. SARK”