QN Sport+ Television N.V.

Rampzalig einde handbalsters

De Olympische Spelen zijn voor de Nederlandse handbalsters op een dramatische manier geëindigd. De ploeg van bondscoach Henk Groener werd in een halfvolle Future Arena afgedroogd door wereldkampioen Noorwegen; 26-36.

Met een bronzen plak had de missie van Oranje nog een gouden randje gekregen, maar de handbalsters waren in de troostfinale volstrekt kansloos. Het verlies werd al in de eerste tien minuten ingeluid. Een slechte dekking en slordig spel waren debet aan de snelle, maar vooral onoverbrugbare kloof van zeven doelpunten (2-9).

Nederland liep de hele wedstrijd achter de feiten aan. Ook keepster Tess Wester kon haar ploeg niet behoeden van de trieste aftocht. Waar ze normaal vaak de hoofdrol opeist, moest Wester de bal nu ruim 30 keer uit het net vissen.  Het gat werd nooit kleiner, waardoor er na zestig minuten een afgetekende 26-36 eindstand op het scorebord prijkte.

Herhaling van WK-finale

De wedstrijd deed denken aan de WK-finale van vorig jaar. Ook toen speelde Nederland tegen de Noorse opponent vooral in de openingsfase krampachtig. Daardoor ging de wereldtitel met overtuiging naar de Scandinaviërs (31-23 zege).

De missie in Rio de Janeiro was duidelijk. Alleen goud telde voor de handbalsters. Een ambitieuze doelstelling, maar als vice-wereldkampioen zeker niet onrealistisch. Uitgezonderd van de kwartfinale tegen gastland Brazilië en de halve eindstrijd tegen Frankrijk was het eigenlijk zelden tot nooit sprankelend. De groepsfase werd – na slechts één zege in vijf duels –  met de hakken over de sloot overleefd.

Knock-out

Vanaf de knock-outfase begon het olympisch toernooi pas echt, zo stelde Estavana Polman. Dat bleek ook wel. De ‘meiden met een missie’ verpletterden (32-23) de Brazilianen bij de laatste acht. Daarna was Oranje ook dicht bij een finaleplek. In de allerlaatste seconde hield een bal op de paal van Lois Abbingh de gepassioneerde formatie echter van een verlenging af.

De 23-24 nederlaag tegen Frankrijk kwam hard aan. “Dat er meerdere medailles zijn, dat boeit me eigenlijk niet eens. We kwamen hier voor goud”, baalde keepster Tess Wester.

Dat Nederland in de ‘bronzen strijd’ compleet werd afgedroogd, deed toch extra zout in de diepe wond strooien. Oranje liet tijdens het debuut op de Olympische Spelen daardoor zeker geen onuitwisbare indruk achter. Het sprookje eindigde in een nachtmerrie.

Telesport