QN Sport+ Television N.V.

Ranomi Kromowidjojo moet vrije val stoppen

kromo

Ranomi Kromowidjojo liet de EK zwemmen schieten en doet dit weekeinde na lange tijd in Aken weer eens aan wedstrijden mee. ‘Kromo’ probeert met haar vierde coach in anderhalf jaar, Patrick Pearson, te herstellen van de vrije val die ze de afgelopen twee jaar doormaakte. De olympisch kampioene staat op de wereldranglijst van dit seizoen op de 100 meter vrij slechts elfde.

‘Kromo’ wil in Rio de Janeiro (2016) weer olympisch goud winnen. Maar zelfs als vanaf nu alles volgens plan verloopt, wordt het kielekiele. ‘We hebben nog twee jaar en dat is in het zwemmen niet lang’, zegt trainer Patrick Pearson, die de zwemster sinds juni in Eindhoven onder zijn hoede heeft.

Kromowidjojo heeft sinds haar triomfen bij de Spelen van Londen twee bewogen jaren achter de rug. Ze nam eerst ruim de tijd om de gouden plakken te vieren, werd vervolgens geconfronteerd met het vertrek naar Australië van haar grote steun en toeverlaat, Jacco Verhaeren en bleek daarna niet tevreden met twee coaches, eerst Marcel Wouda en daarna Christiaan Sloof.

Pearson is haar vierde trainer in anderhalf jaar tijd. In de privésfeer kwam recent ook nog eens een einde aan haar relatie met oud-kampioen Pieter van den Hoogenband. De zwemster maakte er geen geheim van dat de breuk haar zwaar viel.

Een dergelijke lange periode van kommer en kwel blijft in een sport als zwemmen, waar de toppers onder een streng traningsregime staan, niet ongestraft. Het zorgde qua prestaties voor stilstand, of eigenlijk zelfs achteruitgang. Want Kromowidjojo zwom in 2013 en 2014 op haar belangrijkste afstand, de 100 meter vrije slag, niet één keer sneller dan de 52,75 uit 2012, nog steeds haar persoonlijke record. Bij lange na niet zelfs.

En dat terwijl de concurrentie, onder anderen de Zweedse Sarah Sjöström en de Australische zussen Bronte en Cate Campbell, wel progressie toonde. Met haar beste tijd in 2014, 53,69, staat Kromowidjojo slechts gedeeld elfde op de seizoensranglijst. Dat kan gerust een vrije val worden genoemd.

Goede vibe
De samenwerking met Pearson lijkt in ieder geval langer stand te houden dan met Wouda en Sloof. Zwemster en coach zeggen veel vertrouwen in elkaar te hebben.

‘Een goede vibe,’ noemt de 32-jarige Pearson het. Hij was assistent van ‘goeroe’ Verhaeren en heeft van dichtbij meegemaakt hoe de Brabander Kromowidjojo begeleidde. De zwemster bekende het vertrek van Verhaeren te hebben onderschat, vooral ook omdat hij ook buiten het bad veel voor haar regelde. Pearson probeert dat nu ook. ‘Als ik zie met welke motivatie en inzet Ranomi traint, ben ik hoopvol gestemd.’

De coach, die naast Kromowidjijo nog zeven zwemmers en zwemsters in zijn trainingsgroep heeft, beseft dat het voor zijn beste pupil een lange weg naar het begeerde olympisch goud is. Pearson gaat er vanuit dat Kromowidjojo in 2015 in ieder geval haar tijden uit 2012 evenaart, maar hij zegt nu al bij voorbaat te weten dat de Groningse daar zeer waarschijnlijk geen wereldkampioen mee zal worden.

‘Maar je kunt van Ranomi niet verwachten dat ze in één jaar tijd meer dan een seconde zal goedmaken’, stelt hij vast. ‘Dus moeten we in 2016 de laatste stap doen en zal dan blijken of dat genoeg is voor olympisch goud.’

Vandaag en morgen doet Kromowidjojo na ruim drie maanden weer eens mee aan wedstrijden, in Aken, op de kortebaan (25-meterbad). ‘Het gaat ons niet om tijden of klassering’, legt Pearson uit. ‘We zijn na de vakantie pas drie weken bezig. Het is voor Ranomi belangrijk om weer wat wedstrijdritme op te doen.’

Het ligt zelfs voor de hand dat Kromowidjojo in Aken op de 100 meter vrij, net als in april bij de Swim Cup, van een andere Nederlandse, Femke Heemskerk, zal verliezen. ‘Femke heeft twee weken minder vakantie genomen dan Ranomi, dat scheelt’, zegt Pearson.

WK kortebaan
Na Aken neemt Kromowidjojo ook nog deel aan de open Nederlandse kampioenschappen en een wedstrijd in Denemarken, voordat ze in december naar de WK kortebaan in Doha gaat. Dat ze bij de NK in Tilburg maar één dag en op één nummer, de 100 meter vrij, in actie komt, is het bewijs dat de organisatie rond de zwemster weer heel strak is.

‘We willen niet dat ze daar drie dagen door iedereen wordt aangesproken en allerlei verzoeken krijgt’, legt Pearson. ‘Dat klinkt misschien overdreven, maar we willen gewoon geen overbodige energie meer verspillen.’

ad.nl