QN Sport+ Television N.V.

Recordaantal Nederlandse judoka’s naar Spelen in Rio

Er komt komende zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro een recordaantal Nederlandse judoka’s in actie.
Liefst elf judoka’s hebben voldaan aan alle nationale en internationale eisen, zo meldt de judobond maandag. Het vorige record dateert van de Spelen van Londen in 2012 toen tien judoko’s zich plaatsten.

De plaatsing is nog wel onder voorbehoud van de definitieve bevestiging van de internationale judofederatie. Bovendien moet sportkoepel NOC*NSF de voordracht van het bondsbestuur nog goedkeuren.

De olympische selectie van Nederland telt zes mannen: Jeroen Mooren (tot 60 kilogram), Dex Elmont (tot 73 kilogram), Frank de Wit (tot 81 kilogram), Noël van ’t End (tot 90 kilogram), Henk Grol (tot 100 kilogram) en Roy Meyer (boven de 100 kilogram).

De vijf vrouwen die naar Rio gaan zijn: Sanne Verhagen (tot 57 kilogram), Anicka van Emden (tot 63 kilogram), Kim Polling (tot 70 kilogram), Marhinde Verkerk (tot 78 kilogram) en Tessie Savelkouls (boven de 78 kilogram).

Grol
Met de 31-jarige Grol telt de selectie één judoka met olympische medailles achter zijn naam. De geboren Veendammer won in 2008 in Peking en vier jaar geleden in Londen brons.

Ook Elmont maakt zich op voor zijn derde Spelen. Marhinde Verkerk was er in 2012 in Londen ook bij. De andere acht judoka’s staan voor hun olympisch debuut.

Vier jaar geleden in Londen won Nederland twee keer brons in het judo. Naast Grol pakte de inmiddels gestopte Edith Bosch een medaille.

De laatste gouden judomedaille op de Spelen dateert van 2000 in Sydney toen Mark Huizinga olympisch kampioen werd.

Door: NU.nl