QN Sport+ Television N.V.

Rialto gaat fusie aan met Hurricanes

PARAMARIBO – Rialto en Hurricanes, twee basketbalverenigingen in de eerste klasse van de Surinaamse Basketbalassociatie (SBA), zijn een fusie aangegaan. De mededeling is gedaan door competitiemanager Henk Rahan.

De Ware Tijd verneemt dat Hurricanes het initiatief heeft genomen tot de samenvoeging om een betere vuist te maken tegen de sterke ploegen. Beide clubs zijn gehuisvest te Frimangron. In de komende periode gaan Rialto en Hurricanes de zaken samen aanpakken. Er is een trainerscollectief dat de kinderen gaat opvangen en begeleiden. Voorlopig komen de teams één keer per week bijeen.

Roy Karsodikromo (54), zelf geboren in de buurt, is van mening dat Rialto en Hurricanes goed voor de dag zullen komen. “We zullen niet in de absolute top eindigen, maar zullen zeker een goede beurt maken”, verwacht hij. We hebben ingeschreven in de mannen eerste-, jongens en meisjes U19-, jon gens U16- , U12- en U10-klasse. Wij streven naar een play-offplaats om die stap naar de hoofdklasse te maken. Bij de kleintjes hopen we een prijs te pakken.”

Karsodikromo wijst op de historische betekenis van Rialto. De club is opgericht door de Surinaamse held Anton de Kom, die ook op Frimangron woonde. “Later heeft zijn neef Jules, voormalig hoofd van het CBB, de club verder in stand gehouden. Geestesmoeder van de club is Lucia de Kom-Arias die bergen werk heeft verzet.” De families Leeflang, Dulder, Ligeon, Arias en Marcus stonden volgens Karsodikromo ook aan de basis van de club. “Mij is verteld dat enkele jongens van de buurt de naam Realdo van een kapperszaak aan de Hofstraat leuk vonden en toen het clubje werd opgericht kreeg het de naam van Rialto met vestiging op de hoek van de Anton de Kom- en Hofstraat. De woonplaats van Anton de Kom.”

De Rialto-voorzitter blijft stilstaan bij grote zonen in de sport die op Frimangron hebben gewoond en het intellect van de laatste jaren. Hij noemt namen als David Abiamofo, de huidige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, de onlangs beëdigde rechter Albert Adelaar en Maritza Bobb, substituut Officier van Justitie. Van het bestuur maken deel uit Wilfred Palmburg, Hugo Atjado en Sylvana da Silva.

De financiele nood bij Rialto heeft volgens hem altijd bestaan. “We zijn met sociaal-maatschappelijk werk bezig. Gewoon tof. We houden de hand op en hebben geen sponsors. We lopen stad en land af maar krijgen nul op het rekest.” Karsodikromo houdt daar geen goed gevoel aan over. Hij vreest dat de club onterecht wordt gestigmatiseerd. Hij is al 35 jaar bij Rialto en geeft zo’n twintig jaar leiding. “Om aan wat middelen te komen doen we aan fundraising. We doen veel gemeenschapswerk en nemen de taak van huiswerkbegeleiding op ons. Met Covid-19 hebben we een pas op de plaats moeten maken.”

Rialto, gevestigd aan de Hofstraat 100, telt zestig leden, van wie de jongste vijf jaar is. Geestesmoeder Lucia de Kom-Arias is naar Nederland vertrokken en gaat proberen fondsen aan te boren. “Derrick Reumel van Hurricanes, die bij een securitybedrijf de leiding heeft en een netwerk heeft, gaat ook aan fondsvorming doen. Op die manier gaan we de eindjes aan elkaar knopen, de nieuwe uitdagingen tegemoet”, vertelt Karsodikromo.

Rialto was eerder een fusie aangegaan met de Politie Basketbalverenigng (PBV). Die samenwerking, zegt Karsodikromo, zorgde voor “enige verlichting in de financiële lasten waarmee we te maken hebben”. De fusie, die goed werkte, kwam volgens hem tot een einde toen de politie besloot de nadruk te leggen op voetbal.

Dwtonline.com