QN Sport+ Television N.V.

Rodney Griffith naar Ironman Brazilië

PARAMARIBO – Rodney Griffith maakt zich op voor een nieuwe editie van de Ironman. De triathleet stapt dinsdag het vliegtuig in en doet op 26 mei mee aan het evenement dat in Florianopolis, Brazilië plaatsvindt.

De Ironman is de naam van een serie wedstrijden van de klassieke lange afstandstriatlon. Net als bij een triathlon doen de deelnemers aan de Ironman op 1 dag zonder onderbreking drie verschillende disciplines: t.w. zwemmen, fietsen en rennen.

Het verschil is dat de afstanden veel langer zijn. Bij Ironman begint een deelnemer in het water (openwaterwedstrijd) die gaat over een afstand van 3.8 kilometer. Meteen daarna volgt een wielrenwedstrijd van 180 kilometer en als laatste een hardloopwedstrijd van 42 kilometer (marathon). Middels zijn deelname hoopt Griffith de interesse voor de triathlonsport aan te wakkeren. Tegelijk wil hij mensen aanmoedigen hun grenzen op te zoeken en te verleggen.

Hij is ook de eerste triathleet met de Surinaamse nationaliteit die in Suriname woont, werkt en traint en in het buitenland aan Ironmanwedstrijden deelneemt. Griffith doet niet voor het eerst mee aan de Ironman. Hij liep vorig jaar zijn eerste editie van dit evenement op 4 november in Florida in de Verenigde Staten van Amerika.

Daarvoor deed hij twee keer mee met de halve afstand van de Ironman, genaamd de Ironman 70.3. De Ironman van 26 mei wordt de tweede keer dat hij de volle afstand zal afleggen. Griffith is geen onbekende in de Surinaamse triathlonwereld. Hij beoefent deze tak van sport al twaalf jaar. Op zoek naar een grotere uitdaging besloot Griffith zich de afgelopen jaren, vanaf 2017 ook toe te leggen op de Ironman.

Bij de editie van vorig jaar in Florida deed hij twaalf uur, 49 minuten en 23 seconden over de wedstrijd. Zijn doel is om dit keer onder twaalf uren te blijven. Het wereld record van de Ironman afstand staat momenteel op naam van de Duitser Jan Frodeno die in 2016 in het Duitse Roth een tijd van 7:35:39 uur noteerde. Bij de vrouwen staat het record op naam van de Britse Chrissie Wellington die in 2011 ook in Roth 8:18:13 uur erover deed.

Griffith verwacht een zware wedstrijd in Brazilië, omdat de weersverwachtingen niet gunstig zijn. Het zal naar het schijnt regenen bij een temperatuur van ongeveer twintig graden Celsius en omdat er langs de zee gelopen en gefietst zal worden zal de wind het evenement niet makkelijker maken. Maar Griffith is goed voorbereid. In aanloop naar de Ironman van deze week deed hij eerder dit jaar mee aan een triathlonwedstrijd in Frans-Guyana.

Daarnaast was hij van de partij tijdens de Nickerie Open Water Event waar hij tweede werd in zijn leeftijdsklasse. Griffith deed eerder dit jaar ook mee aan het 10k Open Water Event van de Surinaamse Zwembond (SZB) daar werd hij derde in zijn leeftijdsklasse. Nadat hij op 26 mei de Ironman in Brazilië achter de rug heeft keert Griffith op 31 mei terug naar Suriname.-.

 

 

Bron: Rodney Griffith