QN Sport+ Television N.V.

Roglic grijpt het geel in laatste Pyreneeënrit, Pogacar wint etappe

Primoz Roglic heeft in de laatste Pyreneeënetappe de macht gegrepen in de Tour de France. De 30-jarige Sloveen pareerde op de laatste berg van de dag, de Col de Marie Blanque, de aanvallen van zijn concurrenten voor de gele trui en nam op de dag voor de eerste rustdag de leiding in het algemeen klassement over van Adam Yates.

In 2018 was finishplaats Laruns Roglic ook al goed gezind. Toen won hij er zijn tweede Touretappe, nadat hij onder anderen Tom Dumoulin, geletruidrager Geraint Thomas en Chris Froome in een ziedende afdaling had afgeschud.

Algemeen klassement na etappe 9.

Tadej Pogacar pakte de winst in de etappe van Pau naar Laruns. Marc Hirschi leek op indrukwekkende wijze naar de winst te soleren, maar de groep favorieten haalde de jonge Zwitser op ruim een kilometer voor de streep bij. Dumoulin was onder de indruk van Hirschi. “Hij was ontzettend sterk. Respect voor hem, echt ongelooflijk.”

Knecht Dumoulin

Dumoulin liet zich in de negende etappe weer een aantal keer op kop van het peloton zien. Hij schikte zich daarmee, net als gisteren, in een rol als knecht voor Jumbo-Visma-kopman Roglic. Dumoulin moest in de laatste Pyreneeënklim de groep favorieten laten gaan.

Fabio Aru kneep in de negende etappe definitief in de remmen. De 30-jarige Italiaan, in 2015 winnaar van de Vuelta en in 2017 vijfde in het algemeen klassement van de Tour, keek al snel na de start tegen een achterstand aan en stapte met nog tachtig kilometer te gaan van de fiets. Aru was bezig aan een teleurstellende Ronde van Frankrijk. Na de eerste acht ritten stond hij 29ste in het algemeen klassement op ruim achttien minuten van geletruidrager Yates.

Marc Hirschi op kop tijdens de negende Touretappe.

Het duurde lang voordat het peloton een aantal renners liet wegrijden. Pas op de zwaarste klim van de dag, de Col de la Hourcère van de eerste categorie, lukte het Lennard Kämna en Hirschi zich los te maken van de grote groep. Thibaut Pinot, die gisteren door het ijs zakte, probeerde ook mee te gaan in de ontsnapping, maar werd snel weer ingerekend.

Hirschi was geenszins van plan het rustig aan te doen in de laatste Pyreneeënrit. De 22-jarige Zwitser trok hard door, waardoor medevluchter Kämna niet kon volgen. De Sunweb-renner liep in de afdaling van de Hourcère nog verder uit op de achtervolgers en het peloton.

Pogacar valt aan

Op de laatste berg van de dag, de Col de Marie Blanque, koos Pogacar een aantal keer de aanval, maar het lukte de 21-jarige Sloveen niet om de andere favorieten, onder wie Roglic, Mikel Landa en Egan Bernal, op achterstand te rijden. Zijn landgenoot Roglic besloot het tempo te gaan bepalen in de groep met favorieten en liet niemand meer wegrijden.

Bernal, vorig jaar de winnaar van de Tour, probeerde het nog in de laatste meters van de klim, maar Roglic haalde hem bij en kwam als tweede boven, waardoor hij vijf bonificatieseconden mocht bijschrijven.

Roglic, Pogacar, Bernal en Landa reden met de bijgehaalde vluchter Hirschi naar de streep. Pogacar was in de sprint nipt sneller dan zijn landgenoot Roglic en Hirschi.

Bauke Mollema kwam als zesde over de finish. De 33-jarige Nederlander kijkt terug op een goede dag. “Ik kon goed m’n tempo blijven rijden. Er zit verbetering in ten opzichte van gisteren. Ik sta er nu redelijk voor met nog twee weken te gaan. Als ik dit niveau kan vasthouden, ziet het er wel goed uit.”

 

 

 

Bron: NOS.nl