QN Sport+ Television N.V.

Ronaldo en Sancho redden ploeterend Man Utd

Manchester United heeft de eerste wedstrijd na het ontslag van Ole Gunnar Solskjaer gewonnen. In de Champions League werd met Donny van de Beek in de basis gewonnen van Villarreal, waardoor overwintering in het miljardenbal een feit is voor de crisisclub.

Van de Beek had dinsdagavond in Spanje voor het eerst sinds 22 september een basisplaats bij United. En hij hoefde ongetwijfeld tot zijn blijdschap eens niet in een ondersteunende rol in de schaduw van Bruno Fernandes te spelen. Interim-manager Michael Carrick had de Portugees gepasseerd en koos voor een middenveld met Scott McTominay, Fred en Van de Beek, waarbij laatstgenoemde op zijn favoriete plek als nummer 10 speelde.

De hoop bij United was dat een aantal spelers bevrijd zou zijn door het ontslag van Solskjaer na de blamage van afgelopen zaterdag uit tegen Watford (4-1). De realiteit was vooralsnog anders in Estadio de la Ceramica. Het dolende elftal worstelde ook tegen Villarreal. De thuisploeg, waar Arnaut Danjuma een basisplaats had, had in de eerste helft de beste kansen. Yéremy Pino knalde de bal in de tiende minuut vanuit kansrijke positie in het zijnet. Daarna was Manu Trigueros het dichtst bij de openingstreffer. Hij stuitte tot twee keer toe op De Gea, die geweldig keepte.

De Gea was de uitblinker bij United, waar Van de Beek zich niet kon onderscheiden. De ex-Ajacied werd in de 66ste minuut gewisseld door Carrick. Van de Beek had op dat moment 28 balcontacten gehad, was geen enkele keer tot een doelpoging gekomen en had geen kans gecreëerd voor een ander. Het was voor hem ook lastig om op te vallen in een stroef spelend elftal. Hetzelfde gold voor Jadon Sancho, die ook eens de kans had gekregen in de basis.

 

Met het inbrengen van Fernandes voor Van de Beek en Marcus Rashford voor Anthony Martial werd United wel dreigender. Na ruim zeventig minuten opende Sancho bijna de score na voorbereidend werk van Fernandes, maar de buitenspeler kreeg de bal van dichtbij niet voorbij de sterk uitgekomen Geronimo Rulli. In de 78ste minuut werd de Argentijn wel gepasseerd, door eigen toedoen. Rulli leidde de goal van United in met een foute inspeelpass op Étienne Capoue, die werd afgetroefd door Fred. Laatstgenoemde speelde de bal snel naar Cristiano Ronaldo, die de bal simpel met een boog voorbij Rulli in het doel schoot: 0-1.

Zo hielp Villarreal de bezoekers in het zadel met een knullige fout in de opbouw. In de negentigste minuut incasseerde de thuisploeg de genadeklap. Zomeraankoop Sancho maakte zijn eerste goal voor United door op aangeven van Fernandes af te ronden: 0-2. United is door de zege op de Spaanse subtopper geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. Het is voor The Red Devils de eerste overwintering op het hoogste Europese podium sinds het seizoen 2018/19. Alleen Atalanta Bergamo, dat later op de avond tegen Young Boys speelt, kan de club van Van de Beek nog inhalen. Villarreal gaat met de Italianen op de laatste speeldag strijden om het andere ticket voor overwintering.

vi.nl