QN Sport+ Television N.V.

Ruime voorsprong Nederland op Portugal na pijnlijke uitschakeling Benfica

tromoto nv

Benfica is donderdagavond uitgeschakeld in de Europa League. Olympique Marseille was in de kwartfinale na penalty’s te sterk voor de ploeg van trainer Roger Schmidt, die nu alleen nog kans maakt op de landstitel. Marseille stuit in de halve finale op Atalanta.

Benfica nam een 2-1 voorsprong mee naar Frankrijk en verdedigde die lang met succes, totdat Faris Moumbanga elf minuten voor tijd op aangeven van Pierre-Emerick Aubameyang een verlenging afdwong. Orkun Kökcü was op dat moment al binnen de lijnen gekomen, maar kon net als voormalig Feyenoord-middenvelder Fredrik Aursnes niet voorkomen dat het op penalty’s aankwam in Marseille. Daarin miste Ángel Di María als eerste (paal). Kökcü benutte zijn strafschop wel, maar Marseille bleef foutloos in de serie en ging verder nadat ook Antonio Silva namens Benfica had gemist.

Het resultaat in het Stade Vélodrome was ook van belang voor Nederland met het oog op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Benfica was voorafgaand aan de kwartfinales de enige Portugese club die nog in Europa actief was. Frankrijk zag Lille worden uitgeschakeld door Aston Villa, maar Paris Saint-Germain schakelde dinsdag wel Barcelona uit in de Champions League. Het gat met beide landen is echter dusdanig groot dat er op korte termijn geen grote verschuivingen worden verwacht. Ook komend seizoen lijkt Nederland voorlopig de Europese nummer zes te blijven op de coëfficiëntenlijst.

UEFA-COËFFICIËNTENLIJST PER 18/4

# Land 2023/24 Totaal Teams
5. Frankrijk 16,083 66,664 2/6
6. Nederland 10,000 61,300 0/5
7. Portugal 11,000 56,316 0/6
8. België 14,200 48,600 1/6

(VI.nl)