QN Sport+ Television N.V.

Rusland houdt alternatieve Spelen voor de geschorste sporters

Rusland houdt alternatieve wedstrijden voor sporters die niet naar de Olympische Spelen in Zuid-Korea mogen. Dat heeft de Russische minister van Sport Pavel Kolobkov bekendgemaakt via het Russische persbureau Tass.

Tot nu toe mogen 169 wintersporters op uitnodiging van het IOC naar de Winterspelen. Zij moeten uitkomen onder neutrale vlag. Vandaag oordeelde het CAS, het hoogste rechtsorgaan in de sport, dat 28 andere sporters ten onrechte geschorst zijn door het Internationaal Olympisch Comité.

In een eerste reactie liet het IOC weten dat de uitspraak niet betekent dat zij automatisch alsnog naar Pyeongchang mogen.

Het Russisch olympisch comité legt zich daar niet zomaar bij neer. Het vraagt het IOC om vijftien van de 28 in het gelijk gestelde sporters alsnog uit te nodigen voor de Spelen, liet vice-voorzitter Stanislav Pozdnjakov weten. Hij zou onder anderen skeletonner Aleksandr Tretjakov en langlaufer Aleksandr Legkov (beiden wonnen goud in Sotsji) in Zuid-Korea aan de start willen zien.

Verschillende steden

Voor alle sporters die niet welkom zijn in Pyeonchang, worden nu alternatieve Spelen georganiseerd. De wedstrijden worden in februari en maart gehouden in drie verschillende steden.

Onder de sporters die niet op de Spelen mogen uitkomen, behoren bekende sporters als shorttracker Viktor An en de schaatsers Denis Joeskov en Pavel Koelizjnikov. Zij zijn naar de Zwitserse rechter gestapt om alsnog deelname aan af te dwingen.

Niet voor het eerst

Het is niet voor het eerst dat de Russen alternatieve wedstrijden organiseren omdat hun sporters gestraft zijn door internationale bonden. Eerder deden ze dat in 2016 toen Russische atleten en paralympische sporters vanwege de verdenking van dopinggebruik niet naar de Zomerspelen van Rio mochten.

 

Bron : NOS.nl