QN Sport+ Television N.V.

Rusland niet welkom in Rio

Russische atleten zouden niet welkom mogen zijn op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. Dat zegt Travis Tygart, voorzitter van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA. “Je kunt geen atleten toelaten die jarenlang zijn ondersteund door een dopingprogramma. Ze zijn nu niet meer gedrogeerd, maar ze hebben wel voordeel gehad van de achterliggende jaren.”

Tygart vindt dat er in ieder geval geen Russische atleten actief mogen zijn in het olympische atletiektoernooi. “Zij ontkennen nog steeds en beschimpen de klokkenluiders. Daarnaast is er nog geen nieuw lab en dus zijn er nog geen nieuwe testen om te bewijzen dat de Russische atleten nu schoon zijn. Er zijn nog slechts een paar maanden voordat de Spelen beginnen, het is onmogelijk dat de Russische atleten schoon aan de start verschijnen.”

De Russische atletiekfederatie was tijdelijk geschorst door werelddopingagentschap WADA, nadat een onafhankelijke commissie een staatsgestuurd dopingprogramma had onthuld. Wereldatletiekbond IAAF spendeerde afgelopen week in Moskou om met Russische officials het dopingprobleem in Rusland in goede banen te leiden.

“Zelfs al worden alle plooien gladgestreken, dan nog is het onmogelijk om te garanderen dat de Russische atleten straks schoon in Rio staan”, meent Tygart. “Het zou scheve gezichten veroorzaken bij de andere atleten en dat gaat in tegen alles waar de Spelen voor staan.”

Bron : AD.nl