QN Sport+ Television N.V.

Russische atleten vooralsnog niet welkom in Rio

De internationale atletiekfederatie IAAF heeft vandaag in Wenen besloten dat er vooralsnog geen Russische atleten mee mogen doen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, zo melden diverse internationale media. Rusland zou de voorwaarden voor deelname aan Rio niet hebben gehaald.

De Russische atletiek is in de greep van de doping. Het mondiale antidopingbureau WADA legde in november het systematische en wijdverbreide dopegebruik in de Russische atletiek bloot. De IAAF besloot voor straf de Russische atletiekbond voorlopig te schorsen. Russische atleten mogen sindsdien niet meedoen aan internationale wedstrijden.

Een speciale werkgroep heeft in opdracht van de IAAF de afgelopen maanden nauwlettend gekeken naar de verbeteringen in het Russische antidopingbeleid. In een tussentijds rapport in maart liet de werkgroep weten dat Rusland niet echt opschoot met de hervormingen. WADA bracht woensdag nog naar buiten dat in het afgelopen half jaar 52 atleten zijn betrapt op doping.

De voortekenen waren dus al niet gunstig. Omdat de IAAF de schorsing handhaaft, zullen er niet alleen in Rio, maar ook bij de EK atletiek van 6-10 juli in Amsterdam geen Russische atleten aanwezig zijn. Van oudsher is Rusland grossier van medailles op de Europese titelstrijd.

Escape

Ondanks dat de IAAF heeft beslist om Russische atleten te bannen uit Rio, is er voor Rusland nog steeds een ontsnappingsroute: het Internationaal Olympisch Comité (IOC).

Het IOC beslist uiteindelijk over de deelname van Russische atleten in Rio, ook al beweerde IAAF-voorzitter Sebastian Coe anders. De voormalige Britse topatleet stelde eerder dat als de schorsing van Rusland wordt verlengd, er definitief geen Russische atleten mogen aantreden op de Spelen. Die bewering bleek onjuist.

De definitieve beslissing ligt in de handen van het IOC. Aankomende maandag, drie dagen na het verdict van de IAAF, buigen de IOC-bestuurders zich op een topmeeting in het Zwitserse Lausanne over de zaak. Volgens de BBC zou het IOC een compromis voorstellen waarbij schone atleten alsnog mee mogen doen.”

Door: ad.nl