QN Sport+ Television N.V.

Russische hackers publiceren opnieuw gegevens sporters

Het hackerscollectief Fancy Bears heeft opnieuw vertrouwelijke medische gegevens van twintig topsporters gelekt. Het is de zesde publicatie van medische attesten van dopingbureau WADA door de Russische hackers.

Onder meer de gegevens van de Britse olympisch triatlonkampioen Alistair Brownlee, de Zweedse wielrenster Emma Johansson en de Braziliaanse turner Diego Hypolito liggen op straat.

De hackers zijn sinds half september actief en hebben inmiddels van meer dan 120 topsporters vertrouwelijke medische documenten online gezet. Nederlandse sporters zijn nog altijd niet genoemd door de internetcriminelen.

Met de medische attesten krijgen sporters voor een periode toestemming om op medische gronden een product te gebruiken dat verboden middelen bevat. Zo heeft Brownlee in oktober 2013 het medicijn acetazolamide gebruikt, een middel tegen hoogteziekte dat op de dopinglijst staat.

Anti-dopingbureau WADA heeft de publicaties van Fancy Bears eerder al veroordeeld. Op deze manier wil Rusland volgens WADA wraak nemen voor de rapporten die een door de staat gesteund dopingsysteem in Rusland blootlegden en die leidden tot massale schorsingen van Russische sporters.

Van tientallen topsporters is geopenbaard welke verboden middelen ze tijdelijk mochten gebruiken om een kwaal te verhelpen. Onder anderen Serena en Venus Williams, Simone Biles, Chris Froome, Bradley Wiggins, Fabian Cancellara, Laura Trott, Rafael Nadal, Mo Farah en Cate Campbell horen daarbij.

Door NU.nl