QN Sport+ Television N.V.

Russische sporters mogen definitief niet naar Paralympische Spelen

Russische sporters mogen volgende maand definitief niet meedoen aan de Paralympische Spelen. Het internationale arbitragehof voor de sport (CAS) heeft een beroep van Rusland dinsdag verworpen.

Volgens het CAS heeft het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) de juiste procedures gevolgd in het proces dat leidde tot de schorsing van het Russische Paralympisch Comité (RPC) wegens het omvangrijke dopingprogramma dat door de Russische overheid werd georganiseerd

“Het panel van het CAS constateert ook dat het RPC geen enkel bewijs heeft aangeleverd dat de feiten weerlegt waarop het besluit van het IPC is gebaseerd”, aldus een verklaring van het arbitragehof.

De Russische minister van Sport Vitaly Mutko noemde het besluit van het CAS in een eerste reactie bij persbureau TASS “onwettig en politiek gemotiveerd”.

Advocaat Alexey Karpenko, die Rusland vertegenwoordigde bij het CAS, kondigde op tv-zender Russia-24 direct aan dat zijn land in beroep wil gaan bij het hooggerechtshof van Zwitserland. “Dit is een schending van de mensenrechten”, aldus Karpenko.

“Maar dit is geen reden voor een feestje. We voelen mee met alle Russische atleten die de Paralympics moeten missen. Het is een trieste dag voor de paralympische beweging, maar we hopen ook dat het een nieuwe start is.”

Het IPC besloot begin deze maand dat Rusland geweerd moet worden van de Paralympics omdat het land niet in staat zou zijn om de anti-dopingafspraken na te komen. “Ik vind dat de Russische regering enorm gefaald heeft. Ik walg van de moraal en mentaliteit daar”, verklaarde Craven destijds.

Rusland betoogde dat tientallen onschuldige atleten hiermee zouden worden gestraft.

Het land eindigde vier jaar geleden bij de Paralympics van Londen achter China als tweede in de medaillespiegel met 36 keer goud, 38 keer zilver en 28 keer brons. De Russen zouden nu met ongeveer 250 sporters afreizen naar Rio de Janeiro.

Het IOC weigerde kort voor de Olympische Spelen nog om Rusland een algehele schorsing op te leggen, nadat in een rapport van de Canadese onderzoeker Richard McLaren een staatsgestuurd dopingnetwerk bij de Winterspelen van Sochi in 2014 werd blootgelegd.

Alleen de Russische atleten en een handvol andere sporters werden uiteindelijk uitgesloten van deelname aan de Spelen. Rusland eindigde met 56 medailles (19 gouden) als vierde in de medaillespiegel in Rio de Janeiro.

De Paralympics worden van 7 tot en met 18 september gehouden.

Nederland zou met 114 sporters afreizen naar Rio, maar door de Russische schorsing mogen twee Nederlandse atleten en de Nederlandse zitvolleybalsters alsnog meedoen aan de Paralympics.