QN Sport+ Television N.V.

Sark-familie brengt stong futu Piem Reiziger laatste eer

In de middaguren van woensdag 20 januari hebben onder heel grote aandacht de Sark-familie en vrienden de overleden Piem Reiziger een laatste eer toegebracht. De 2-time Hall of Famer van de Sark kreeg zijn uitvaartdienst vanuit de Rajpur kerk en wel onder voorbehoud van de strenge covid-maatregelen. Heel opvallend was dat eerst de dienst plaats vond en daarna pas de toespraken; normaliter geschiedt dit in de omgekeerde volgorde.


Antoine Brahim is bijkans 20 jaar lang de rally partner geweest van Piem Reiziger. Gedurende deze periode van partnerschap werd de savanne rally ook nog eens 2 keer gewonnen(2005 en 2008). Buiten de sport om waren Reiziger en hij ook nog hele goede vrienden van elkaar. Brahim memoreerde de 1ste rally die Reiziger in 1979 verreed, waarbij deze verdwaald raakte en de nacht doorbrengen moest met water en beschuit. Toen hij de volgende dag terug gevonden werd, kreeg hij de bijnaam Piem Reiziger ‘las pasi’.Volgens Brahim was Piem een mens vol humor die erg van zijn droge grapjes hield. Hij heeft in de afgelopen 40 jaarheel veel mensen de kennis van de rallysport bijgebracht en ook velen onder de loep genomen (vaak ook op een humoristische manier). Tenslotte zegt Antoine Brahim dat de rally-sport een enorm groot verlies lijdt met het heengaan van zijn goede vriend, maar dat zijn legacy zeker zal worden voortgezet; “Piem mi mati, waka bung!”, aldus een zeer geemotioneerde Antoine Brahim.


Helmut Haukes, voorzitter van de Sark, gaf aan dat als hij Piem op basis van behaalde prestaties en legacies moet memoreren, 5 minuten tijd daar veels te kort voor is. Piem heeft ook volgens Haukes bijkans 40 jaar zijn krachten gegeven aan de sport, alle rookies les gegeven bij de start van ieder rally jaar. Hij ging ook mee richting de savanne en zorgde er bovendien ook voor dat de internationale rally-rijders adequaat ingelicht werden over hoe rallies gereden moesten worden. Als het een beetje minder goed ging binnen de rallysport, nam hij zaken op sleeptouw. Piem heeft altijd een functie bekleed en en werd door Haukes gezien als een ware rots in de branding. Los van de functie als commissaris was hij eveneens PR, wat staat voor Public relations en niet voor Piem Reiziger,aldus Helmut. Tenslotte geeft Haukes aan dat alles wat met de rallysport te maken heeft gehad, voor een groot deel te danken is aan Piem. Overigens was Reiziger ook het brein achter de Sarkograaf, het bulletin voor de rally-rijders. Tot slot zegt Haukes er bijzonder blij mee te zijn dat hij 2 jaren geleden Reiziger benoemt heeft tot erelid van de Sark.


Jane Harkisoen,lid van de Bridgebond, beschrijft Piem Reiziger als een veelzijdig persoon,want in de bridgesport werden nationale en internationale kampioenschappen behaald wanneer ze op tournee gingen. Met zijn bridge partner Piet Zonneveld is 18 jaar lang samen gespeeld. Ondanks hij altijd voor een grap te vinden was, zat hij aan de bridge tafel erg rustig en heeft altijd nieuwe mensen die de bridgesport binnenkwamen opgeleid. Een van de hoogtepunten binnen deze sport was voor Piem het winnen van de Inter-Guyanese Spelen;hij was al met al een top bridger.

Nessa Brahim vertelt in het jaar 2008 tesamen met Piem Reiziger het bedrijf ‘Ace designs & more’ te zijn gestart; Reiziger was de bedenker en ontwerper van het logo. Zowel zij als Piem waren op zoek naar een nieuwe uitdaging en hebben zodoende een 12 jaar durende samenwerking gehad met de bijhorende ups en downs. Reiziger was volgens Nessa het brein achter het grafisch werk; wanneer zijn werk uiteindelijk bij de drukker belandde, was er nooit een tussen die wat te klagen had. Waar Nessa moeite mee had was het roken van haar collega die overigens als eigen bedachte slogan had ‘sport is heel slecht voor de mens’, aldus de humoristische Piem Reiziger. Ze vertelt verder dat Piem zijn eigen begrafenis-boekje had samen gesteld toen hij zo ontzettend ziek was; hij koos zelf de foto’s uit en het boekje liet hij zelf bedrukken zoals hij dat graag wilde. Met het heengaan van Piem verliest haar bedrijf een goede vriend en partner; de learning lessons nemen zij voor altijd mee in het voortbestaan van het bedrijf, aldus een verdrietige Nessa Brahim.

Chantal Reiziger, nicht van Piem, beschrijft de 2-time Hall of Famer als een echt familiemens die alles deed voor zijn nichtjes en neefjes. Zelf had Piem geen kinderen, maar stond altijd klaar voor deze nichtjes en neefjes. Toen zijn vader er niet meer was, was hij de gene die elke dag zijn moeder het ontbijt bracht. Ondanks zijn drukke werkzaamheden zegt Chantal dat Piem een oom was die altijd klaar stond voor hen; als het moest kregen zij ook wel een standje. Hij beschreef sport als iets belangrijks en goeds, maar dat niks boven zijn familie stond. Chantal vertelt verder dat hij van bridgen hield en de rallysport zijn leven en lust was, maar dat hij eveneens ongelooflijk veel van voetbal en matjokken hield( wat velen niet wisten); matjokken deed Reiziger bijna 20 jaar lang met een vaste groep mensen en ook bezocht hij in het verleden Nickerie, alwaar hij met de Nickerianen speelde. Als oom zullen zij hem vreselijk missen, aldus Chantal Reiziger.

Piem Reiziger kreeg van de Sark-familie een zeer waardig afscheid; onder begeleiding van de politie, Harley Davidson motoren en de achtervolging van een door meer dan 40 auto’s tellende rally-stoet werd hij van de Rajput kerk gebracht naar het Sark-clubhuis, om van daar uit naar het crematorium aan de Dr.Sophie Redmondstraat gebracht te worden.

Tenslotte heeft Quaraisy Nagessersing Piem Reiziger, icoon, stongfutu en erelid van de Sark, benoemd tot mister Sark.

Zondag a.s.( 24 januari 2021) om 21.00 uur in QN – Studiosport via de QN – Sport channel 7.2,kunt u kijken naar een uitgebreide reportage van de uitvaart van de grootste rally icoon van de Sark.