QN Sport+ Television N.V.

Schaken: Catherine Kaslan voor vierde opeenvolgende keer vrouwenschaakkampioen

tromoto nv

Een overwinning op Shefali Creebsburg in de negende en slotronde bezegelde zaterdag het vierde opeenvolgend vrouwenschaakkampioenschap voor Catherine Kaslan.

In tegenstelling tot de voorgaande jaren 2019, 2022 en 2023 (vanwege Covidpandemie geen kampioenschappen in 2020 en 2021) moest de meervoudige kampioene dit jaar tot het uiterste gaan.

Het was met name zusje Victoria Kaslan die tot en met de laatste speelronde druk op haar uitoefende. Victoria deed wat ze moest doen in haar laatste partij door Joelle Wijnhard te verslaan. Bij een remise van Catherine zouden de zussen met een gelijk aantal punten van 7,5 eindigen. Dit zou resulteren in barragepartijen om de vrouwenkampioen aan te wijzen.

Een nederlaag van Catherine en winst voor Victoria zou een nieuwe kampioen opleveren. “Het was vrij leerzaam”, zegt Catherine opgelucht tegenover Keynews als gevraagd wordt naar een terugblik. “Ik heb dit jaar 2 remises gespeeld en heb dus 8 uit de 9 beschikbare punten behaald.” Naar zeggen van de jongeling mocht dit naar haar standaarden niet gebeuren. “Eigenlijk had ik sinds 2019 bij de dameskampioenschappen een 100%-score. Dit is dus sowieso een motivatie voor mij om harder te trainen.”

Aan de hand van voornoemde viel het Catherine op dat de tegenstanders hun training hebben opgevoerd. “Het niveau was in ieder geval hoger dan vorig jaar, maar we kunnen nog veel meer.” Volgens de meervoudig kampioen moet er nog veel gedaan worden aan het niveau van de dames. “Maar we zijn op de goede weg. Geen twijfels daaraan.” Ze pleit voor meer trainingen van buitenlandse grootmeesters en wijst ook op de individuele discipline die moet worden opgebouwd. Dat ze gevaar liep om haar eretitel kwijt te raken, kwam door eigen schuld.

Kaslan vindt dat ze onnodig druk op zichzelf heeft gezet door de 2 remise partijen. Toen zij echter doorhad dat Victoria een bedreiging vormde om de landstitel af te pakken, was de mindset: “Hey, nu moet je wel alle partijen winnen om kampioen te blijven, want ik wilde geen barrages spelen.” De viervoudig kampioen erkent dat het dit jaar niet makkelijk was, “maar het is mij gelukt.” Ze traint samen met haar oudste zus Alexandra en Victoria.

Catherine denkt dat ervaring een grote rol heeft gespeeld op het eind. Verder de belangrijke overwinning op Alexandra en de remise partij tegen Victoria. Het verschil tussen Catherine en Victoria na afloop was slechts een half punt. Behalve trainen en meedoen aan lokale toernooien is deelname aan de 45ste Schaakolympiade van 10-23 september in Budapest, Hongarije de volgende missie.

Catherine maakt samen met haar zussen (Victoria en Alexandra), Elise Wu en Maylee Tjong Tjin Joe deel uit van het Surinaams vrouwen Olympiadeteam. Het herenteam bestaande uit nationaal kampioen Viresh Giasi, Jason Yeung, Imaan Kalidjo, Shaief Chashawa en Shiva Kalka werd vorige maand na afloop van de nationale titelstrijd overall (mannen en vrouwen) bekend. Op de vraag als ze niet ervan baalt om steeds kampioen te worden, zegt ze met een lach: “Nee, hoor. Het is goed om te zien dat het harde werk loont.”

Extra motivatie

“Ik vind het jammer, omdat ik er echt op was gefocust en het graag had willen bereiken”, aldus een teleurgestelde Victoria. De semikampioen heeft haar nederlaag echter geaccepteerd en beschouwt het als kans om te groeien “en me voor te bereiden op toekomstige kampioenschappen.”

Dit kampioenschap heeft enkele belangrijke leerlessen opgeleverd. Namelijk dat hard werken en dedication belangrijk zijn, want succes is niet altijd gegarandeerd. Verder het accepteren van tegenslagen, die deel uitmaken van het proces “en dat ik daar sterker uit kan komen door te blijven leren en groeien.”

Het onttronen van haar zus was een uitdagende ervaring. “Ik wist dat ik het niet makkelijk zou hebben tijdens mijn partij tegen haar. Ondanks mijn pogingen om aanvallend te spelen, bleek ze ook een sterke verdediger te zijn. Hierdoor eindigde de wedstrijd in een remise.”

Victoria meent dat de kracht van de meervoudige kampioene vooral ligt in haar vermogen om zowel aanvallend als verdedigend sterk te spelen, waardoor het moeilijk is om haar te verslaan. “Mijn kracht ligt misschien meer in mijn strategische benadering van het spel en vermogen om flexibel te zijn in verschillende situaties.”

De nummer 2 heeft veel bewondering voor de kwaliteiten van haar zus. “Ik kan van Catherine leren hoe ik zowel aanvallend als verdedigend kan spelen, en hoe ik een veelzijdige speler kan worden. Ook kan ik van haar vastberadenheid en doorzettingsvermogen leren, omdat ze vier jaar lang dames kampioen is geworden.”

“Om Catherine te kunnen verslaan, moet ik beter worden in mijn eigen spel. Ik moet oefenen om zowel beter aan te vallen als te verdedigen en moet mijn strategieën verbeteren. Het is ook belangrijk om goed te begrijpen hoe ze speelt, zodat ik betere tegenmaatregelen kan nemen tijdens onze wedstrijden.”

 

Victoria voegt eraan toe dat ze verder moet trainen en leren. “Ik moet nooit tevreden zijn met mijn huidig niveau, maar altijd streven naar verbetering.” Haar eerstvolgende missie is het brengen van haar spel naar een hoger niveau en vaardigheden verder te verbeteren. “Ik wil dit bereiken door regelmatig te trainen, zowel mijn sterke punten te versterken als aan mijn zwakke punten te werken.”

 

Ze wil ook U-20 kampioen worden en zal zich evenals zus Catherine voorbereiden op deelname aan de Schaakolympiade.

Content

Vader Marlon Kaslan is content met de prestaties van zijn 3 dochters, maar ook met het verloop van het vrouwenkampioenschap. Volgens de voorzitter van de Surinaamse Schaakbond (SSB) verliep het geheel toernooi vlot. “De dames waren disciplinair en enthousiast. Ze weten precies waarvoor ze gaan.”

De SSB-topman vindt het niveau van de vrouwen redelijk en merkt op dat ze tegen elkaar opgewassen zijn. “Alle partijen waren gelijkopgaand en het verschil was heel miniem.” Een voorbeeld van dit laatste is het feit dat Catherine niet meer een 100%-score wist te behalen.

Volgens de bestuurder bracht het extra inzicht of ervaring van de winnaar de doorslag bij heel wat partijen. Om het niveau bij de dames te verhogen “gaan we hen de gelegenheid moeten geven om meer toernooien zowel nationaal als internationaal te spelen.” Verder is van belang het kunnen volgen van meer internationale trainingen.

Overige uitslagen ronde 9: *Elise Wu – Maylee Tjong Tjin Joe 1-0, Mary-Lou Wongsoredjo – Xue-wen Fung 1-0, Janice Orasji – Alexandra Kaslan ½- ½.
Eindstand na ronde 9: *1. Catherine Kaslan 8 punten, 2. Victoria Kaslan 7.5 punt, 3. Elise Wu 6 punten, 4. Alexandra Kaslan 5.5 punt, 5. Maylee Tjong Tjin Joe 4.5 punt, 6. Joelle Wijnhard 3.5 punt, 7. Janice Orasji 3 punten, 8. Shefali Creebsburg 3 punten, 9. Mary-Lou Wongsoredjo 2.5 punt en 10. Xue-wen Fung 1.5 punt.

Catherine Kaslan voor vierde opeenvolgende keer vrouwenschaakkampioen