QN Sport+ Television N.V.

Sensatie compleet: Botman stoot met Lille PSG van de troon

Paris Saint-Germain is na drie jaar onttroond als kampioen van Frankrijk. Lille heeft op de laatste speeldag de titel gegrepen.

De opdracht voor de laatste speelronde was simpel voor Lille. Een overwinning op Angers was genoeg om voor de vierde keer in de historie de Franse titel te veroveren. Al na tien minuten werd het juiste pad ingeslagen. Op aangeven van Renato Sanches brak Jonathan David de ban namens Les Dogues.

Lille kon na 45 minuten met een gerust hart de kleedkamer opzoeken. Na een overtreding van doelman Paul Bernardoni op David mocht Burak Yilmaz aanleggen vanaf elf meter. De Turkse spits benutte de strafschop, waardoor de titel voor Lille weer een stap dichterbij kwam.

Het bleek de voldoende basis om zich na 1946, 1954 en 2011 weer de beste van Frankrijk te mogen noemen. In de tweede helft kwam Lille, waar Sven Botman zijn vaste plaats achterin innam, namelijk niet in de problemen. Ondanks een late treffer van Angers kon de champagne worden ontkurkt.

Al dan niet vanwege het psychologische spelletje van doelman Gautier Larsonneur (zie tweet) verzuimde Neymar nog in de negentiende minuut uit een strafschop de ban te breken. De Braziliaan faalde opzichtig. De eer van de openingstreffer was weggelegd voor Ángel Di María, die in de 37ste minuut de bal direct uit een corner voor de 0-1 tekende.

Halverwege de tweede helft verdubbelde Kylian Mbappé de marge. Het was een bevestiging van zijn status van Ligue 1-topscorer. Maar het niet meer dan een schrale troost. Want door het resultaat in Angers was de overwinning niet genoeg voor de titel. PSG moet genoegen nemen met de tweede plaats.