QN Sport+ Television N.V.

Shaquille van Zichem sleept weer medaille binnen

 

Op Zaterdag 27 Oktober 2018 vond het jaarlijkse Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) tournament DUTCH OPEN CHAMPIONSHIPS weer plaats in Nijmegen. Shaquille van Zichem (22) nam deel aan dit grote Europese event in de gewichtsklasse Blue  -82,3 kg. Nogmaals heeft hij laten zien hoeveel potentie er in hem zit. Trots gaat hij naar huis met een zilveren medaille.

Dit was slechts een voorbereiding op wat nog komen zal,  de EUROPESE kampioenschappen  onder de NAGA federatie  het tweede grootste grappeling/BJJ  Federatie van de wereld. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 17 november in de sportstad van Nederland, Amstelveen.

Vanaf 1 november is van Zichem van plan te trainen als een echte professional, zijn werk en schoolschema hielden hem in het verleden daarin tegen maar nu is hij wel in de gelegenheid alles te geven. Zijn sportcarrière is nu zijn nummer 1 prioriteit geeft hij aan. Hij wilt niets liever dan de belt die te winnen valt bij de Europese kampioenschappen, meenemen naar zijn geliefde Suriname in December. Dan komt hij even terug naar Suriname voor een reünie met zijn familie en zal hoogst waarschijnlijk ook te bewonderen zijn op de mat tijdens de Nationale Worstel kampioenschappen 2018  gehouden rond het  midden van December.

3 van de 4 gewonnen

Van Zichem moest het opnemen tegen nog 4 andere tegenstanders voor GOUD, in een bracket van in totaal 17 tegenstander (blue belts). De eerste competitie ging prima, een zeer goede opwarming alles rustig aan. Deze is uiteindelijk gewonnen door een kimura submission (armklem). De tweede competitie ging een stuk beter hij was goed opgewarmd en scoorde bijna 2x zoveel punten als zijn tegenstander. Wat tot zijn overwinning leidde. Zo gefocust als hij altijd is, had hij niet eens door dat hij al in de halve finale stond met alle adrenaline die door zijn lijf gierde gecombineerd met zijn nuchtere persoonlijkheid. De derde competitie ging ook uitstekend, gewonnen door een bow and arrow choke  (een verwurging van achter de rug in de vorm van een pijl en boog). Hij belandde door deze overwinning uiteindelijk in de finale. Zijn tegenstander was zeer sterk en van Zichem paste een verkeerde strategie toe, hij kwam achter te liggen op punten en had niet genoeg tijd om zich te herstellen. Dit was voor hem het einde van de competitie maar zeker niet het einde van zijn grote succes. Voor nu is het drillen, focussen en leren uit fouten want 17 November heeft hij als doel om Europees kampioen te worden en zijn land Suriname trots te maken!

‘’Het was een goed toernooi om op te warmen en om te zien waaraan  ik nog moet trainen voor de Europese kampioenschappen. Dit was een perfect moment, mijn coach Michel Goffart en ik hebben samen een plan opgesteld en deze heb ik dan ook uitgevoerd, sommigen technieken zijn niet gelukt maar dat is oké, ik heb nu in elk geval een goed overzicht over wat nog bij te schaven valt. Back to the drawing board zegt hij lachend.’’

Planning

Op het moment is van Zichem hard aan het trainen en voorbereiden voor de Europese kampioenschappen BJJ bij zijn club Tri Force Exit. Deze club met als trainers het dynamische blackbelt duo Maurice en Michel Goffart probeert hem zo goed mogelijk te motiveren en stimuleren bij het behalen van zijn doelen, zoals echte trainers dat horen te doen.

Verder traint hij ook bij de worstelclub BORZ om zich ondertussen ook voor te bereiden op de Nationale worstel kampioenschappen in Suriname. En niet te vergeten fitness voor extra kracht en conditie.

Voor nu staat er op de agenda een Judo wedstrijd op zondag 4 November. En de NAGA EUROPESE kampioenschappen op 17 november. Zal Shaquille van Zichem op 23 jarige leeftijd de titel van Europees kampioen behalen? Wij zijn ervan overtuigd dat de potentie er wel in zit en dat deze man zal slagen in het behalen van zijn doelen.

 

Veel succes Shaquille!