QN Sport+ Television N.V.

Shorttrackster van Kerkhof stunt met zilver

Yara van Kerkhof heeft dinsdag op de Olympische Spelen op de 500 meter shorttrack voor een grote verrassing gezorgd. De Nederlandse stuntte met een zilveren medaille.

De 27-jarige Nederlandse, die als underdog al verrassend de eindstrijd had bereikt, eindigde aanvankelijk als derde. Vanwege een diskwalificatie van de Zuid-Koreaanse Minjeong Choi schoof ze op naar de tweede plaats op het podium. De Italiaanse Arianna Fontana won goud, de Canadese Kim Boutin pakte het brons.

Slecht weg

Van Kerkhof, die vorige maand bij afwezigheid van Suzanne Schulting de Nederlandse titel veroverde, was slecht weg in haar eerste olympische finale. De inwoonster van Heerenveen leek als nummer vijf kansloos voor een medaille, maar sloot bij het ingaan van de laatste ronde weer aan. Ze ging in de voorlaatste bocht binnendoor bij Kim Boutin uit Canada en de Britse favoriete Elise Christie, die onderuit schoof. Van Kerkhof kwam jubelend als derde over de streep. De Nederlandse was dolblij met brons en zag even later dat ze zelfs zilver mag ophalen op Medal Plaza, na diskwalificatie van Choi.

Bijrol in Sotsji

Van Kerkhof was er vier jaar geleden in Sotsji ook al bij. Toen vertolkte ze een bijrol en wist ze op geen enkel nummer de finale te bereiken. In Gangneung ging Van Kerkhof in de kwartfinale kort na de start in de eerste bocht onderuit. Dat was volgens de jury de schuld van de Canadese Marianne St. Gelais, die uit de wedstrijd werd genomen. Van Kerkhof bereikte vervolgens vrij eenvoudig de halve finales en drukte daarin haar schaats als eerste over de streep.

Telesport