Sifan Hassan is woensdag bij het jaarlijkse Atletiekgala in Utrecht uitgeroepen tot Nederlands Atleet van het Jaar. De langeafstandsloopster liet bij de verkiezing Dafne Schippers, Nadine Visser en Lisanne de Witte achter zich.

De 25-jarige Hassan, die zevenvoudig winnaar Schippers opvolgt als winnaar van de prijs, maakte dit seizoen indruk met onder meer de Europese titel op de 5.000 meter. Ook pakte ze bij de WK indoor in Birmingham zilver op de 3.000 meter en brons op de 1.500 meter.

De geboren Ethiopische scherpte bovendien het Europees record op de halve marathon en de 5.000 meter aan en verbeterde ook het Nederlands record op de 3.000 meter en de Engelse mijl.

“Ze was de enige Nederlandse atlete die zowel op de WK Indoor als de EK outdoor in de prijzen viel. Haar vooruitgang en de bijbehorende Nederlandse en Europese records vielen op”, zei Kamiel Maase als voorzitter van de vakjury.

“Ook breidde ze haar ‘wapenarsenaal’ uit met een indrukwekkende halve marathon en plots mogen we haar zelfs zien als een toekomstige belofte op de marathon. Sifan heeft werkelijk gegrossierd in zeer relevante prestaties.”

Marlène van Gansewinkel werd gekozen als Para Atleet van het Jaar. “Met twee keer goud en één keer zilver op het EK, waarbij de twee gouden medailles tegelijkertijd een wereldrecord opleverden, bewijst dit de enorme klasse van deze atlete”, aldus Maase.

De genomineerden werden voorgedragen door de technische staf van de Atletiekunie. De vakjury, bestaande uit sportjournalisten en oud-atleten, bepaalden door middel van stemmen de winnaar.