QN Sport+ Television N.V.

‘Slechts drie landen maken meer kans op wereldtitel dan Oranje’

Het werk dat bondscoach Louis van Gaal in een jaar tijd heeft neergezet bij het Nederlands elftal, gaat ook in het buitenland niet onopgemerkt voorbij. De Britse krant The Guardian schaart Oranje bij de favorieten op het WK. Ook uit de Elo-rating blijkt dat Nederland goed bezig is.

 

Op die alternatieve ranking, die oorspronkelijk afkomstig is uit het schaken, staat Nederland na de laatste interlandperiode op de vierde plaats, vlak achter Spanje. Brazilië en Argentinië vormen de mondiale toptwee. Opvallend is dat Oranje op die ranglijst dit jaar al acht plaatsen steeg. Ter vergelijking: op de FIFA-wereldranglijst, die nog niet is geüpdatet, staat Nederland vooralsnog op de achtste plaats.

De mondiale Elo-ranking.

Op basis van de recente resultaten moet Oranje zeker niet worden uitgevlakt voor het WK, vindt ook The Guardian. ‘Wordt dit de grande finale van Louis van Gaal?’ klinkt het in een artikel waarin alle 32 landen worden gerangschikt op basis van de kansen voor de wereldtitel. Nederland stond daarin na de vorige interlandperiode in juni, toen met het 4-1 won bij België, al vierde. En dat is nu nog steeds zo.

De krant stelt dat de situatie onder de lat weliswaar geen vertrouwen wekt, maar ziet dat Van Gaal het tij heeft gekeerd na een slechte start onder Frank de Boer in de WK-kwalificatiereeks. ‘En hij heeft een uitgebalanceerde ploeg samengesteld die levendig voetbal speelt. Misschien zijn ze voor doelpunten iets te veel afhankelijk van Memphis Depay, maar deze ploeg doet denken aan die van 2014.’

 

DTSNV

Toen haalde Oranje onder leiding van Van Gaal tegen alle verwachtingen in de halve finale, waarin Argentinië na penalty’s te sterk was. In de strijd om de bronzen plak won Nederland vervolgens van gastland Brazilië. Dat is volgens The Guardian nu de topfavoriet voor de wereldtitel in Qatar, gevolgd door Argentinië en Spanje. Regerend wereldkampioen Frankrijk is afgezakt naar de zevende plaats.

WORLD CUP POWER RANKING VAN THE GUARDIAN

1. Brazilië
2. Argentinië
3. Spanje
4. Nederland
5. Duitsland
6. Denemarken
7. Frankrijk
8. Kroatië
9. Engeland
10. Servië