QN Sport+ Television N.V.

Soevereine Semenya snoert iedereen de mond met goud

Caster Semenya is de nieuwe olympisch kampioene op de 800 meter. De Zuid-Afrikaanse atlete was zaterdag veruit de snelste in de finale. Ze liep op het laatste stuk naar de finish met machtige passen weg van haar rivalen en won het goud in 1.55,28. Francine Niyonsaba uit Burundi behaalde het zilver in 1.56,49, het brons ging naar de Keniaanse Margaret Wambui in 1.56,89.

Semenya was wereldnieuws in 2009, toen ze praktisch vanuit het niets de wereldtitel veroverde in Berlijn. Niet zozeer haar gouden plak, maar haar mannelijke voorkomen trok de aandacht. De internationale atletiekfederatie twijfelde zelfs zo aan het geslacht van Semenya, dat de bond haar een seksetest liet ondergaan. Pas na elf maanden kwam de IAAF tot de slotsom dat de Zuid-Afrikaanse toch echt een vrouw is. Haar mannelijke voorkomen wordt veroorzaakt door een van nature hoge aanmaak van testosteron.

De geruchtmakende affaire liet Semenya niet onberoerd. Na haar zilveren medaille op de Spelen van Londen boekte ze nauwelijks nog aansprekende successen. Dit jaar hervond ze haar topvorm en maakte ze haar favorietenrol in Rio meer dan waar.

Bron: ad.nl