QN Sport+ Television N.V.

Solskjaer zinspeelt op andere rol voor Van de Beek

Donny van de Beek mag dan zijn eerste officiële minuten gemaakt hebben voor Manchester United dit seizoen, zijn perspectief op speeltijd is nog steeds uiterst troebel. Manager Ole Gunnar Solskjaer blijft de Oranje-international ondertussen maar complimenteren, tegelijkertijd bood hij de middenvelder een strohalm.

Zaterdag stond in het teken van maar één man bij Manchester United: Cristiano Ronaldo. De Portugese superster bekroonde zijn rentree op Old Trafford met twee treffers. In de slotfase van de 4-1 zege op Newcastle United mocht Van de Beek nog opdraven, na drie Premier League-duels volledig op de bank gezeten te hebben mocht hij nog zes minuten meedoen. De 24-jarige Oranje-international moest toezien hoe Jesse Lingard, een van zijn concurrenten met het oog op de nummer 10-positie, met een fraaie goal voor het slotakkoord zorgde.

Voor het duel was Solskjaer al ingegaan op de rol van de Nederlander, die te maken heeft met moordende concurrentie. Behalve Lingard, die ondanks de nodige geruchten uiteindelijk toch bleef in de transferperiode, moet Van de Beek sleutelspelers als Paul Pogba en Bruno Fernandes voor zich dulden in de pikorde. Juan Mata zit in een vergelijkbare situatie, ook de Spanjaard wordt regelmatig geroemd door de Noorse coach maar speelt zelden.

 

Mogelijk ligt er een kans voor Van de Beek als hij zich richt op de middenveld-posities achter de nummer 10. Solskjaer opteert regelmatig voor twee centrale middenvelders in de rug van Bruno Fernandes. Zaterdag speelden Pogba en Nemanja Matic achter de Portugees. Ook de Schot Scott McTominay, die momenteel geblesseerd is, komt voor die posities in aanmerking. In ogenschouw nemend dat Pogba ook regelmatig in een meer aanvallendere rol gebruikt wordt, Matic niet bepaald imponeerde en Fred dat de voorbije weken ook niet deed, liggen daar mogelijk kansen voor Van de Beek.

Solskjaer erkende in gesprek met het YouTube-kanaal Beyond the Pitch dat hij Van de Beek zeker als optie ziet voor die posities. ‘Hij kan inderdaad als 6 of 8 spelen. En natuurlijk op 10, we hebben hem zelfs al eens hangend op linksbuiten neergezet. Hij beschikt over heel veel kwaliteiten en is veelzijdig. Dat is waar we van houden bij deze club.’

In een podcast met clubicoon Rio Ferdinand had Van de Beek onlangs nog aangeven dat zelf ook als optie te zien. ‘Bij Ajax speelde ik op 10, maar ik kan ook op de posities daarachter uit de voeten. Ik wil gewoon spelen, het maakt me niet uit waar’, vertelde hij aan de verdediger, die Van de Beek roemde vanwege zijn voorbeeldige instelling.

De tijd zal leren of Solskjaer de in de zomer van 2020 voor 39 miljoen euro van Ajax overgenomen middenvelder daar ook daadwerkelijk gaat gebruiken. ‘Hij werkt hard en wacht op de kans om zich te tonen’, aldus de Noor, die vorig seizoen in 36 officiële duels (waarvan vijftien in de basis) een beroep op de voormalige Ajacied deed. Het is aan de manager of en op welke positie dat Van de Beek gegund is.

vi.nl