QN Sport+ Television N.V.

Specialisten in verdrukking bij turnfederatie

” Voor toestelspecialisten als Sanne Wevers, Epke Zonderland, Yuri van Gelder wordt het een hele klus om de volgende Olympische Spelen te halen. De nieuwe kwalificatieregels van de internationale turnfederatie lijken in het voordeel van meerkampers uit te pakken.

,We moeten sterke allrounders hebben met medaille-perspectief in zich”, zo zei Bram van Bokhoven vandaag op een persconferentie van de gymnastiekbond.

De nieuwe mannencoach en vrouwencoach Gerben Wiersma presenteerden op sportcentrum Papendal hun plannen voor de komende jaren. Beide coaches leggen de lat nog een stuk hoger na het succesvolle optreden op de Spelen van Rio de Janeiro met in totaal 7 finaleplaatsen. Van Bokhoven wil in 2020 in Tokio met het team de finale van de landenwedstrijd halen (top 8) en twee individuele medailles oogsten. ,,In Rio misten we medailles.”

Wiersma spreekt van ‘triple 8’: met het team, op de individuele meerkamp en op het toestel top 8 of hoger. ,,Ja, best wel spannend om te roepen.”

De lastige route voor toestelspecialisten is een punt van zorg. De KNGU is al een lobby begonnen om de regelgeving aangepast te krijgen. ,,De FIG wil toestelspecialisten meer kansen geven, maar door de uitwerking van de regels zijn hun kansen juist kleiner geworden”, aldus technisch directeur Hans Gootjes van de KNGU.

De turnfederatie heeft een alternatieve route bedankt voor toestelspecialisten via het wereldbekercircuit. Maar wie daarvoor kiest, is uitgesloten van deelneming aan de wereldkampioenschappen van 2018 en 2019. Gootjes: ,,Het kan toch nooit de bedoeling zijn van de FIG dat een Epke Zonderland en Sanne Wevers niet meedoen aan een WK.”

Bron : AD.nl