QN Sport+ Television N.V.

Spelers maken vuist tegen racisme: ’Dit is de Malcolm X-generatie’

Voorzitter Greg Clarke van de Engelse voetbalbond sprak na het EK-kwalificatieduel met Bulgarije in Sofia van ’een verschrikkelijke voetbalavond’, maar voormalig international Ian Wright zag ondanks de racistische uitlatingen van een grote groep Bulgaarse fans lichtpuntjes.

„Het was een slechte dag voor de Bulgaren, maar een goede dag in de strijd tegen racisme”, aldus Wright na afloop van de 0-6 zege van de Engelsen.

Met name Raheem Sterling, die twee goals maakte, en debutant Tyrone Mings moesten het ontgelden in Bulgarije. De thuisfans maakten zich herhaaldelijk schuldig aan oerwoudgeluiden en verlaagden zich bovendien meermaals tot het brengen van de Hitler-groet.

Martin Luther King

Wright (55) stelde dat de Bulgaren onwetend zijn en de UEFA twintig jaar geleden al een daad had moeten stellen. Maar de voormalig-aanvaller, goed voor 33 interlands, is trots dat de spelers tegenwoordig niet meer over zich heen laten lopen.

„Mijn generatie draaide racisten de wang toe, als zijnde Martin Luther King. Maar nu is er een lichting die dit soort zaken niet meer tolereert. En dan heb ik het niet alleen over zwarte spelers. Het is als het ware de Malcolm X-generatie. Zij hebben hun eigen platforms en durven zich daarop uit te spreken. Dat doet met goed. In mijn tijd zei men vaak dat we ’ze’ op het veld moesten verslaan. Maar dan scoorde ik twee keer en gingen de spreekkoren gewoon door. Nee, op die manier ga je de strijd nooit winnen.”

’Stel idioten’

Diverse Engelse internationals kaartten het racisme na afloop aan via Twitter. Mede daardoor is de affaire in heel Europa het gesprek van de dag.

Zo sprak Sterling tegenover zijn twee miljoen volgers over ’een stel idioten’ en herhaalde Harry Kane (2,8 miljoen volgers) de boodschap dat er in het voetbal ’geen plaats is voor racisme’.

Telesport