QN Sport+ Television N.V.

Sprankje hoop voor Eredivisie: ’Sport valt buiten verbod tot 1 juni’

Het is nog onduidelijk hoe het Eredivisie-seizoen wordt afgesloten. Dat heeft de KNVB dinsdag bekendgemaakt. „Het ministerie van VWS bevestigt dat het advies van het RIVM met betrekking tot sportverenigingen ongewijzigd is gebleven, en dus loopt tot en met 6 april, en niet tot 1 juni zoals overal in eerste instantie te lezen was”, aldus de voetbalbond in een verklaring op de website.

Dat houdt in dat vanaf 6 april mogelijk weer kan worden gevoetbald, al weet de KNVB dat dat niet aannemelijk is. Wel is al zeker dat er voor 1 juni geen wedstrijden met publiek worden gespeeld.

„De wedstrijden en competities in de sport vallen dus nu buiten het besluit om evenementen en bijeenkomsten te verbieden tot 1 juni. Over het verdere verloop binnen de sport zal pas een besluit worden genomen in de aanloop naar 6 april. Wij volgen zoals eerder gezegd het advies van het RIVM, dat nu tot en met 6 april reikt. We begrijpen zelf ook wel dat gezien de huidige heftige omstandigheden dat waarschijnlijk niet de einddatum van het verbod op sporten bij verenigingen zal zijn, en dat we daar wel ook rekening mee moeten houden in onze scenario’s.”

Vooralsnog zijn er drie scenario’s: de competities worden uitgespeeld voor 30 juni (tot juni zonder publiek), de competities worden uitgespeeld na 30 juni (afhankelijk uitkomsten UEFA-kalenderwerkgroep en vooralsnog alleen betaald voetbal) en de competities worden niet uitgespeeld.

„Het blijft een puzzel, en bovendien is zonder ingrijpen van de UEFA het uitspelen van de Europese nationale competities na 30 juni onmogelijk. Ook de UEFA is nog bezig met scenario’s. De uitkomsten daarvan zijn voor ons relevant omdat we als Nederlands voetbal zo veel als mogelijk eenduidig op willen trekken met de andere competities. De komende periode blijven we in overleg met alle betrokkenen in deze en wachten we de communicatie vanuit de overheid met name in relatie tot het besluit over de sport af.”

Het statement werd ondertekend door algemeen directeur Eric Gudde, Matthijs Manders van de Eredivisie CV en Marc Boele van de Coöperatie Eerste Divisie.

Telesport