QN Sport+ Television N.V.

Sterrenslag in de eerste divisie

Ook in deze interlandperiode wordt in de eerste divisie gewoon gevoetbald. In een competitie die sterker is dan ooit ontlopen de titelfavorieten elkaar na acht speelrondes nog niet veel. AD Sportwereld zet de voornaamste kanshebbers op een rij.

Sparta

Vergelijk de selectie van Sparta met die van dé twee andere titelkandidaten FC Twente, NEC en de conclusie dat de Rotterdammers de beste spelers hebben is een logische. In Royston Drenthe, Lars Veldwijk, Deroy Duarte, Adil Auassar, Mohamed Rayhi heeft coach Henk Fraser voetballers tot zijn beschikking die bij veel eredivisieclubs niet zouden misstaan. Grote vraag is of Sparta ook het beste team heeft. En, tenminste zo belangrijk: of het om kan gaan met de kampioensdruk. Vooral dat laatste lijkt twijfelachtig. Tegen directe concurrent FC Twente werd een 2-1 nederlaag geleden, terwijl tegen Go Ahead Eagles slechts ternauwernood een 2-2 gelijkspel werd behaald. De komende twee duels, met Cambuur en Roda JC, gaan bepalen of Sparta een titelkandidaat is. Of dé titelkandidaat.

Sparta-spits Lars Veldwijk.

Sparta-spits Lars Veldwijk. © pro shots

Titelkansen: ****

NEC

NEC stelde deze zomer een op papier sterke selectie samen. Maar trainer Jack de Gier is er (nog) niet in geslaagd de mix van talenten en routiniers tot een geoliede machine te kneden. De eerste zeven duels bleef de eerstedivisionist met veel kunst- en vliegwerk ongeslagen. In de topper tegen Almere City verloor de Nijmeegse club afgelopen vrijdag voor het eerst. NEC is niet in balans. De Gier gokt op zijn aanval. Daarin zijn Anass Achahbar en Sven Braken met ieder zes doelpunten de smaakmakers. Maar de ploeg van de oud-spits is verdedigend kwetsbaar. Krijgen ervaren spelers Rens van Eijden en Joey van den Berg het elftal in balans, dan is NEC een geduchte titelkandidaat.

Anass Achahbar juicht nadat hij NEC op voorsprong heeft gezet tegen Helmond Sport.

Anass Achahbar juicht nadat hij NEC op voorsprong heeft gezet tegen Helmond Sport. © ProShots

Titelkansen: ****

FC Twente

Het ideale scenario bestaat niet in voetbal. Maar wat als FC Twente straks de bijna weer fitte Oussama Assaidi er bij heeft? Dan hebben de Tukkers misschien wel de beste aanvaller van de eerste divisie in de ploeg. Een speler, die in de subtop van de eredivisie, nog tot de beteren behoort. En wat als Wout Brama, de routinier die het elftal bij elkaar houdt, terugkeert na zijn blessure? En Haris Vuckic, die prima Sloveense middenvelder die herstellende is van een kruisbandoperatie? Tel die drie er in het tweede deel van het seizoen bij, met hier en daar een versterking in de winterstop, en FC Twente heeft een kampioensploeg. Althans, volgens het ideale scenario dan.

Tom Boere namens FC Twente in actie tegen Jong PSV

Tom Boere namens FC Twente in actie tegen Jong PSV© Pro shots

Titelkansen: ****

Almere City

Het is maar een kleine (hoogstens 2500 toeschouwers) en jonge (betaald voetbal sinds 2005) club in een al even jonge stad met een al even jonge trainer (38) die aan zijn eerste job als hoofdtrainer is begonnen. Maar wat Almere City dit seizoen laat zien, is uiterst volwassen. Geschoeid op de Italiaanse leest door die jonge trainer Michele Santoni (ex-Inter), maar die staat allang niet meer voor catenaccio alleen. Net als hij is Almere City jong, eigenwijs en ambitieus. De zege op NEC is hét bewijs dat Almere zich kan meten met de top. Met FC Den Bosch-topscorer Niek Vossebelt en het AS Roma-duo Moustapha Seck en Edoardo Soleri, die zelfs al Europees speelden, heeft de club zich aardig versterkt. Promotiedruk is Almere City vreemd, al is het niet meer uit te sluiten dat het dit seizoen kan.

Almere City is de verrassende koploper.

Almere City is de verrassende koploper. © Pro Shots

Titelkansen: ***

Go Ahead Eagles

John Stegeman wil niets horen van kampioensdromen. De trainer van Go Ahead Eagles houdt zijn ploeg – ondanks de sterke seizoenstart – graag in de luwte. Maar wie weinig kansen tegen krijgt, de meeste schoten op doel noteert en het vaakst scoort van alle Keuken Kampioenclubs, kan zich niet meer verstoppen. Cijfers liegen niet. Net zo min als de voetbalontwikkeling die Stegemans zelf geboetseerde selectie in drie maanden tijd heeft doorgemaakt. Van de dertien aanwinsten hebben er negen een basisplaats en is er in korte tijd een lastig te kloppen team gesmeed. Met Jeroen Veldmate als ervaren captain, Jaroslav Navrátil de frivole aangever en de imponerende Osse combine Van der Venne/Bakx. De breedte van de selectie is een punt van zorg, maar dat er in Deventer iets moois ontstaat, is wel duidelijk.

Go Ahead Eagles-trainer John Stegeman ziet zijn ploeg niet als favoriet.

Go Ahead Eagles-trainer John Stegeman ziet zijn ploeg niet als favoriet. © Pro Shots

Titelkansen: ***

Roda JC

De pijnlijke degradatie en de slepende rechtszaak van de Russische investeerder Aleksei Korotaev trokken een zware wissel op Roda JC. Vrijwel alle dragende spelers vertrokken, waardoor coach Robert Molenaar met een flink afgeroomde, onervaren selectie aan het seizoen moest beginnen. Roda maakt een broze, wisselvallige indruk en dankt de huidige plaats in de subtop vooral aan de Duitse spits Mario Engels, die in de eredivisie amper een voet aan de grond kreeg, maar op een lager podium dodelijk effectief is. De zoon van oud-international Stefan Engels is bij bijna alle doelpunten betrokken en camoufleert daarmee de zwaktes in de andere linies. De zesde, zevende plaats lijkt met deze selectie het hoogst haalbare. Ook het gros van de fans beseft intussen dat het bouwen van een nieuw, stabiel fort in de oude mijnstreek de prioriteit heeft.

Mario Engels (r) is met zijn goals belangrijk voor Roda JC.

Mario Engels (r) is met zijn goals belangrijk voor Roda JC. © Proshots

Titelkansen: **

SC Cambuur

In de sterkste eerste divisie ooit was SC Cambuur na vijf speeldagen de verrassende koploper. Dat was echter vooral te danken aan een paar sterke optredens van spits Karim Rossi en niet te vergeten de uitstekende doelman Xavier Mous, die afgelopen zomer overkwam van TOP Oss en een absolute versterking is gebleken. Na drie duels zonder overwinning – 0-0 bij Jong FC Utrecht, een kansloze 0-1 tegen Roda JC en een pijnlijke 3-1 nederlaag bij hekkensluiter FC Dordrecht – is Cambuur inmiddels afgegleden naar plaats zes. Dat is de positie waarmee de ploeg, die vooral op het middenveld te weinig kwaliteit heeft, aan het eind van de rit niet ontevreden zal zijn. Het behalen van de play-offs lijkt in Leeuwarden dit seizoen het hoogst haalbare.