QN Sport+ Television N.V.

Streep door voorgenomen start basketbalcompetitie

PARAMARIBO – De grimmige toename van coronabesmettingen in het land is aanleiding voor de Surinaamse Basketbalassociatie om de aanvang van het nieuwe seizoen af te blazen en te wachten op betere tijden. Competitiemanager Henk Rahan had eerder tegen de Ware Tijd gezegd dat de competitie op 27 januari zou aanvangen. “Persoonlijk denk ik dat we niet eerder beginnen dan maart”, reageerde hij deze week desgevraagd.

Op basis van het verloop van de pandemie achtte het bestuur het enkele weken geleden verantwoord het begin van de competitie aan te kondigen. De transferregeling en inschrijving van de clubs zijn voltooid, maar nu de competitiestart is verschoven staat alles weer stil. Rahan overweegt voor te stellen dat wanneer de competitie definitief van start gaat het proces van transfer en inschrijving weer open te stellen. “We gaan de leden formeel hiervan in kennis stellen op een nog te houden algemene ledenvergadering.”

De competitiemanager deelt mee dat De Schakel en Koi Carper een fusie zijn aangegaan in de hoofdklasse en in de eerste klasse zijn Rialto en Hurricanes een verbintenis overeengekomen. Desgevraagd wenste Reginald Tjon-A-Kon, voorzitter van De Schakel, niet in te gaan op de fusie met Koi Carper. De twee clubs hebben afgesproken vooralsnog geen commentaar te geven over deze kwestie.

Fusering is niet nieuw bij de associatie, zegt Rahan. Hij haalt als voorbeeld aan Rialto en de Politie Basketbalverenging, die enkele seizoenen terug een soortgelijke deal hadden gesloten. “Hoewel fuseren niet voorkomt in onze statuten, heeft de fusie gewerkt”, meent de competitiemanager. De fuserende verenigingen geven de nieuwe vorm van samenwerking aan en hoe zij de club zullen inrichten. “Dat is een zaak die ze onderling zelf regelen. De spelers behorende tot de gefuseerde clubs blijven lid van de nieuwe entiteit.”

Intussen heeft de competitiemanager een lijst toegezonden naar de clubs voor verificatie van gegevens over de juistheid van de klasse waarin teams zullen meedoen. Op grond daarvan ontstaat een totaal beeld over de indeling en een mogelijk competitiesysteem. Op de vraag hoe het mogelijk is te plannen terwijl de Covid-19-pandemie zich van dag op dag wijzigt, antwoordt Rahan dat het wel moeilijk is, “maar je moet ergens beginnen. We gaan flexibeler zijn”.

Dwtonline.com