QN Sport+ Television N.V.

Surinaamse atleten in startblokken virtuele WK-halve marathon

PARAMARIBO – Carlos Feliksdal telt enthousiast de uren af. Zaterdag loopt hij na lang weer een wedstrijd. De langeafstandsloper van SNL is één van de duizenden atleten die op die dag deelneemt aan het wereldkampioenschap halve marathon.

Het evenement vindt dit jaar in de Poolse stad Gdynia plaats maar ziet er vanwege de coronacris anders uit dan zijn voorgangers. De organisatie kan vanwege de pandemie het evenement niet opengooien voor iedereen en heeft het in twee delen opgesplitst: ruim driehonderd atleten uit de wereldtop zullen wel naar Polen afreizen om aan de hoofdmoot mee te doen, maar om de andere duizenden atleten verdeeld over de wereld tegemoet te komen is er een Virtuele Massa Race.

Om aan de loop mee te kunnen doen moeten ze in het bezit zijn van een smart sporthorloge of een GPS-app op hun smartphone waarmee ze zich bij de organisatie van de loop moet registreren. Feliksdal hoort met een paar andere Surinamers bij die groep van atleten die in hun eigen land de halve marathon zullen afleggen. “Ik ben er ready voor”, kijkt hij enthousiast uit naar het evenement. “Vanwege corona hebben we maanden lang niet kunnen deelnemen aan wedstrijden. Op gegeven moment mochten we de training hervatten en ook dat konden we een tijdje weer niet. Het voelt dus goed aan om nu weer te lopen.”

In tegenstelling tot het WK dat in Polen zelf wordt gehouden is er voor de virtuele loop geen prijzenpot beschikbaar gesteld. Er zullen wel winnaars bekendgemaakt worden. De enige voorwaarde is dat ze een afstand van ten minste 21,1 kilometer moeten hebben afgelegd. Feliksdal mikt niet hoog maar wil die afstand in minstens 85 minuten lopen.

De deelnemers aan de virtuele loop mogen hun route zelf bepalen. Feliksdal loopt langs de Desiré Delano Bouterse Highway in het district Para. Hij loopt samen met clubgenoot Jonathan Baktawar. De atleten hebben zaterdag de hele dag van twaalf uur tot twaalf om hun loop te doen.

Hoewel de Surinaamse Atletiekbond (SAB) het evenement op zijn website promoot, zal het op de dag zelf geen voorzieningen treffen voor de Surinaamse atleten die eraan deelnemen. “We zouden het geheel moeilijk kunnen coördineren omdat de atleten die meedoe in verschillende districten lopen”, licht SAB-voorzitter Dennis Mac Donald toe. “De lopers zullen onder hun eigen verantwoordelijkheid, rekening houdend met de Covid-19- protocollen, aan de loop deelnemen.”

Hij juicht het in ieder geval wel toe dat de organisatie in Polen onder auspiciën van de wereldfederatie World Athletics toch een mogelijkheid heeft gecreëerd voor atleten over de gehele wereld om ondanks de pandemie toch bij het evenement betrokken te zijn. Voor de Surinaamse atleten is het evenement tegelijk een gelegenheid om zich voor te bereiden op wedstrijden van de SAB die komen. De atletiekbond werkt begin volgend maand een tien kilometer straatloop af en is ook nog van plan nationale kampioenschappen te organiseren. Die komen in december.

Dwtonline.com