QN Sport+ Television N.V.

Surinaamse badmintonwereld in rouw gedompeld

PARAMARIBO – De Surinaamse badmintonwereld heeft in Otmar Kersout een grote zoon verloren. Naast zijn vele persoonlijke prestaties in deze sport, heeft hij ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van vele Surinaamse topbadmintonners, onder wie zijn zoon Mitchel Wongsodikromo. De oud-bondscoach die al enkele maanden ziek was, zou in februari 75 jaar worden.

Wongsodikromo is erg aangeslagen door het overlijden van zijn vader, maar stelt dat de mooie herinneringen aan hem en de wijze lessen het verlies verzachten. “Mijn vader heeft veel voor mij betekend. Hij is eigenlijk degene die mij heeft geholpen en mijn sportcarrière naar topniveau heeft gebracht”, zegt de badmintonner, die door zijn vader op vijfjarige leeftijd werd geïntroduceerd en begeleid in deze sport.

Wongsodikromo vertelt met trots dat zijn vader enorm veel talenten heeft gekneed. “Hij was erg streng naar zijn pupillen toe en naar mij als zijn zoon nog meer”, zegt hij. Dat kwam volgens Wongsodikromo omdat zijn vader zag dat hij veel potentie had. “In het begin begreep ik het niet, maar naarmate ik ouder werd wel. En ik ben hem daar enorm dankbaar voor.”

Wonsodikromo keek enorm op tegen Kersout. “Ik bewonderde hem, omdat hij voor iemand die op late leeftijd begon met deze sport, erg veel heeft bereikt,” zegt hij. De zoon geeft aan dat zijn vader een simpele persoon was die niet van ‘dyugudyugu‘ hield. Zijn vader hield veel van hengelen en die momenten zal de badmintonner zeker missen.

Kersout hield erg veel van zijn kinderen en kleinkinderen. “Hij is niet het type geweest dat zoiets met woorden zei, maar met daden”, zegt Wongsodikromo. Wat hem zeker zal bijblijven is dat hij bij zijn eerste internationaal seniorentoernooi in 1998 met zijn vader mocht dubbelen.

Ook Nardi Soerodimedjo en Oscar Brandon zijn diep getroffen door het nieuws. “Ik kende Artie goed, omdat ik onder hem getraind heb toen hij bondscoach was”, zegt Soerodimedjo. “Hij heeft een gigantische bijdrage geleverd aan de Surinaamse badmintonwereld en was sinds de jaren zeventig één van de steunpilaren.”

Soerodimedjo is blij dat hij Kersout nog heeft zien spelen en deel van het traject was van zijn club TNF. Daaruit hebben vele juniorentalenten als zijn zoon Mitchel, Crystal Leefmans, Priscille Tjitrodipo, Quennie Pawirosemito, Irfan Djabar, Shemara Lindveld en nog vele anderen naam gemaakt in Suriname en bij andere internationale toernooien.

Brandon leerde Kersout al in zijn jeugdjaren kennen als actieve speler en coach bij zijn club. De oud-topbadmintonner zegt dat Artie toen al bondscoach was. “Dus ik heb een aantal keren deel mogen uitmaken van selecties waarvan hij de leiding had”, geeft Brandon aan. “Hij was een zeer toegewijde sportman en badminton was zijn leven.”

Kersout was erg fanatiek. Zijn prestaties maakten hem ook in het Caribisch Gebied erg bekend. Kersout werd met wijlen Roël Sjauw Mook in 1974,1975 en 1976 Carebaco mannendubbelkampioen. Ook nationaal boekte dit duo succes, want in 1973, 1976, 1978 en 1988 werd het dubbelkampioen. 1978 was Kersouts topjaar, want toen werd hij nationaal kampioen in het mannen en -dubbel en gemengddubbel. Na zijn spelerscarrière maakte Kersout naam als coach en boekte zowel in als buiten Suriname succes.

Dwtonline.com