QN Sport+ Television N.V.

Suriname neemt deel aan internationaal online damtoernooi

PARAMARIBO – Surinaamse dammers doen vanaf maandag vanachter hun computer of mobiel mee tijdens de eerste editie van de Cup of Nations. Het toernooi wordt gehouden onder auspiciën van de Werelddambond (FMJD).

“Het wordt een heel mooie ervaring voor ons, want een heleboel landen doen mee”, kijkt Arwien Bhagwandas enthousiast vooruit. Het is een primeur voor de Surinaamse dammers want tot zover bekend heeft het land nooit eerder deelgenomen aan een internationaal online damtoernooi.

De meervoudig jeugdkampioen organiseerde vorig weekend nog een online toernooi voor met name dammers in Suriname, die vanwege de coronacrisis al ruim drie maanden niet bij elkaar zijn gekomen om te spelen. De 87 deelnemers bekampten elkaar op het gratis onlineplatform lidraughts.org.

Bhagwandas was daarna van plan om een landentoernooi tussen Suriname en Curaçao te organiseren – hij had daarover zelfs al contact gemaakt met de voorzitter van de dambond van het eiland – totdat hij erachter kwam dat de FMJD een internationaal onlinetoernooi organiseerde.

Bhagwandas maakte diezelfde dag nog contact met enkele toppers onder wie regerend landskampioen Internationaal Grootmeester (GMI) Guno Burleson en Johannes Alfaisi. “Maar die waren verhinderd. Ik heb daarna besloten om de anderen niet te bellen, omdat we de deadline anders niet zouden halen”, zegt hij.

Landen hadden tot woensdag de gelegenheid om zich op te geven voor deelname. Bhagwandas stelde vervolgens een team samen van dammers die vaak onlinetoernooien spelen. Daarin zitten Arief Salarbaks (landskampioen 2013) en diens broer Niaaz. De formatie bestaat verder uit voormalig sneldamkampioen Jerry Sadiek, U17-kampioen Quincy Ngawikromo en de voormalige jeugdtoppers Santosh Bhagwandas, Rohit Sewdajal en Sharvan Debipersad.

Ook de vrouwen komen aan bod. “Ik maakte contact met enkele dames. Ik denk dat het een extra motivatie voor ze zal zijn om aan zo een toernooi deel te kunnen nemen”, zegt Bhagwandas. Het vrouwenteam bestaat uit de zusters Ishika en Simran Ragho, Roedhrani Basdewsing, Tiffany Ngawikromo, Sarah Dhamsahai en Tanaya Charoe

Aan de Cup of Nations, die eveneeens op het onlineplatform lidraughts.org plaatsvindt, doen 26 landen mee. Bhagwandas ziet Rusland, met onder andere tienvoudig wereldkampioen GMI Alexey Chizhov, als grote favoriet maar Ukraïne (vier GMI’s), Wit-Rusland (drie GMI’s) en Mongolië (twee GMI’s) zijn kanshebbers. Europa is hofleverancier tijdens het toernooi, maar ook landen uit Afrika (Ethiopië, Ivoorkust en Mali), Azië (China) en het Caribisch Gebied (Trinidad en Tobago, Haiti en de Dominicaanse Republiek) zijn van de partij.

Dwt0nline.com