QN Sport+ Television N.V.

Teleurstellend: Ranomi Kromowidjojo slaat swim-off over en is uitgeschakeld op 100 vrij

TOKIO – Ranomi Kromowidjojo is op de Olympische Spelen blijven steken in de series van de 100 meter vrije slag. De olympisch kampioene van Londen 2012 zou na haar teleurstellende tijd van 53,71 seconden in de series eigenlijk een swim-off moeten zwemmen, maar ’Kromo’ besloot daarvan af te zien.

De 30-jarige Groningse gaat zich volledig richten op de 50 vrij, de kortste afstand waarvan vrijdagavond de series zijn. Ze is de Europese kampioene op de 50 vrij.

Kromowidjojo zette precies dezelfde tijd neer als de Française Marie Wattel. Het bleek de zestiende tijd, zodat een swim-off noodzakelijk zou zijn. De Groningse slaat die extra kans om de halve finales te bereiken echter af.

Kromowidjojo: keuze uit het hart en met verstand

Hoe moeilijk de keuze ook was, Kromowidjojo hoefde er niet lang over na te denken. De drievoudig olympisch kampioene besloot af te zien van een swim-off voor een plek in de halve finales van de 100 meter vrije slag op de Olympische Spelen en gaat zich volledig focussen op de kortste afstand, de 50 meter.

„Het was geen makkelijke keuze, echt een shit-keuze”, zei de 30-jarige Groningse na haar teleurstellende optreden in de series. „Want als sporter moet je iedere kans die je krijgt pakken, zeker op de Spelen. Maar als topsporter en als ’Kromo’ ga je toch ook meteen denken: waar liggen mijn kansen? Mijn gevoel zei: lekker laten lopen en voor die 50 gaan. Ik voelde dat in mijn hart ook. En dan is het rationeel gezien gewoon een heel simpele rekensom.”

De olympisch kampioene van Londen 2012 op de 50 en 100 vrij kwam in Tokio in de series niet verder dan 53,71 seconden. Het bleek de zestiende tijd, die ze moest delen met de Française Marie Wattel. Een swim-off zou nodig zijn om te bepalen wie zich bij de laatste zestien zou scharen.

Kromowidjojo hoopt dat ze, door zich terug te trekken uit de 100 meter, helemaal uitgerust kan starten op de 50 meter. Het is de afstand waarop ze de regerend Europees kampioene is.

„Ik wist vooraf dat je hier in de 52 seconden moet zwemmen om de finale te halen. Het gaat superhard, het veld is heel sterk en breed. Toen ik aantikte en 53,7 zag, wist ik dat het niet genoeg was. Ik voel me hartstikke goed, ik ben niet ziek of geblesseerd, en ik vind dat ik harder moet kunnen zwemmen. Ik heb de kans gekregen om het over te doen, maar daar zie ik van af. Ik kan wel de hele nacht huilen, schelden en boos zijn, maar ik moet hier een positieve draai aan geven. Ik ga uitgerust die 50 meter in, daar ga ik alles op zetten. En dit moet een motivator zijn voor die afstand.”

Heemskerk

Femke Heemskerk wist zich wel al te verzekeren van een plek bij de laatste zestien. De Europees kampioene op de 100 vrij klokte 53,10, de negende tijd. In de Nederlandse nacht van woensdag op donderdag zijn de halve finales in het Tokyo Aquatics Centre, een dag later de finale.

Heemskerk was heel verbaasd toen ze hoorde dat Kromowidjojo eigenlijk een swim-off had moeten zwemmen. „O, echt? In de series wordt zo ongelooflijk hard gezwommen. Ik moet morgen echt zó goed zijn om de finale te halen. Want die finale, dat is mijn doel”, zei Heemskerk, die had gehoopt op een tijd in de 52 seconden. „Die had ik heel graag willen zwemmen. Het voelde goed, ik denk alleen dat ik op de eerste 50 meter iets te veel power in mijn slag had, want ik kon daarna net niet helemaal doorversnellen. Ik had iets ’lichter’ moeten zwemmen. Het veld zit heel dicht bij elkaar, alleen McKeon ligt echt los.”

De Australische Emma McKeon zette in de serie van Kromowidjojo met 52,13 een olympisch record neer. De Groningse, die in de baan naast McKeon lag, tikte pas ruim 1,5 seconde later aan. Op de Spelen van Rio 2016 haalde ’Kromo’ als titelverdedigster de finales van de 50 en 100 meter, maar op beide afstanden greep ze naast de medailles. Op de 50 meter (zesde) was het verschil met brons 0,08 seconde, op de 100 meter (vijfde) 0,09 seconde.

De 33-jarige Heemskerk veroverde eind mei in Boedapest de Europese titel op de 100 vrij in 53,05. Kromowidjojo eindigde daar als nummer 4 naast het podium. Ze werd in Hongarije wel voor de tweede keer Europees kampioene op de 50 vrij.

 

 

Bron:Nos.nl