QN Sport+ Television N.V.

Tour de France en GP Frankrijk onhaalbaar in juni na besluit Macron

De Tour de France en de Grand Prix van Frankrijk kunnen eind juni niet doorgaan. De Franse president Emmanuel Macron kondigde vanavond aan dat grote publieksevenementen in zijn land tot half juli verboden zijn.

De Tour de France staat officieel nog geprogrammeerd voor 27 juni tot en met 19 juli, terwijl de Grand Prix van Frankrijk in hetzelfde weekend zou verreden worden als de Grand Départ van de Tour: 28 juni. Saillant is ook dat zowel de Tourstart als de GP in het zuiden van Frankrijk staan geagendeerd. De Grand Départ is in Nice; Circuit Paul Ricard ligt niet ver van Marseille.

Lange tijd werd al gespeculeerd over uitstel van zowel de Tour als de Grand Prix. Uit een uitgelekte mail eerder deze week werd al duidelijk dat de Tour-organisatie zich richt op uitstel in plaats van een annulering. Mogelijk wordt de Ronde van Frankrijk met vier weken verplaatst. Dat dat idee is geopperd door Tourbaas Christian Prudhomme, bevestigde Merijn Zeeman (ploegleider JumboVisma, red.) eerder deze week bij NH Radio. Daarmee zou de Tour deels overlappen met de Vuelta.

Egan Bernal, vorig jaar Tour-winnaar.

n theorie zou de Ronde van Frankrijk op 27 juni ‘achter gesloten deuren’ gereden kunnen worden, maar Tourbaas Christian Prudhomme gaf eerder aan dat dat geen optie is . Organisator ASO neemt uiterlijk 15 mei een besluit.

Vice-voorzitter Renato Di Rocco van de UCI zei begin deze maand nog dat er werd gekeken naar drie nieuwe startdata voor de Tour: 1 juli, 15 juli of 1 augustus. De eerste optie is door de nieuwe maatregel van Macron nu afgevallen. De UCI wil met een latere planning van de Tour zoveel mogelijk rekening houden met een voorbereidingstijd voor de renners van ongeveer een maand.

GP Frankrijk

In de Formule 1 leeft, of de race in Frankrijk afgelast wordt of niet, nog altijd de hoop dat het seizoen deze zomer in Europa van start gaat. Zelfs als dat betekent dat er achter gesloten deuren moet worden geracet. De laatste uitgestelde race is de Grand Prix van Canada, in navolging van Bahrein, Vietnam, China, Zandvoort, Spanje en Azerbeidzjan. Bovendien trok Monaco zelf de stekker uit de Grand Prix aldaar. In Oostenrijk – gepland op 5 juli – groeit de hoop dat daar een race een verreden kan worden. In dat land worden de coronamaatregelen inmiddels afgezwakt. Tweedaagse races worden door de organisatie ook niet uitgesloten. Er wordt ook al gesproken van een dubbele race op de Oostenrijkse Red Bull Ring, waar Max Verstappen vorig seizoen zegevierde.

De Grand Prix van Frankrijk, vorig jaar.

Bron:Ad.nl