QN Sport+ Television N.V.

Tour de France: Uitslagen, cijfers en vooruitblik naar etappe zaterdag

Na twee loodzware dagen in de Alpen konden de renners even op adem komen. Vrijdag stond in de Tour de France namelijk een relatief eenvoudige rit van Bourg d’Oisans naar Saint-Étienne op het programma. Er was lange tijd een kopgroep van eerst zeven, later zes en uiteindelijk drie renners, van wie Mads Pedersen de spint naar de finishlijn won. De Nederlanders speelden geen rol van betekenis, Jumbo-Visma-renner Stefan Küng maakte lang deel uit van de kopgroep. Bekijk hier alle uitslagen, standen en het volledige etappeschema.

1 Denemarken Vingegaard 50:47:34
2 Slovenië Pogacar +2:22
3 Groot-Brittannië Thomas +2:26
4 Frankrijk Bardet +2:35
5 Groot-Brittannië A. Yates +3:44
6 Colombia N. Quintana +3:58
7 Frankrijk Gaudu +4:07
8 Groot-Brittannië Pidcock +7:39
9 Spanje Mas +9:32
10 *unknown* Vlasov +10:06
This table shows the classifications after the race for a specific country.
12 Nederland Kruijswijk +14:50
36 Nederland Mollema +1:06:20
48 Nederland van Baarle +1:21:26
69 Nederland Tusveld +1:36:13
132 Nederland van der Hoorn +2:35:05
135 Nederland Eekhoff +2:38:30
139 Nederland D. van Poppel +2:44:11
140 Nederland Groenewegen +2:46:08
147 Nederland Jakobsen +3:00:53

Overzicht

De winnaar van de Tour van dit jaar zal van alle markten thuis moeten zijn, aangezien de organisatie een zeer gevarieerd parcours heeft uitgetekend. Hieronder vind je een overzicht van wat de renners de komende weken allemaal te wachten staat.

Bekijk hieronder alle nog te verrijden etappes:

Etappe 14: Saint-Étienne – Mende

 • Wanneer: zaterdag 16 juli, start om 12.15 uur en aankomst omstreeks 17.15 uur
 • Afstand: 195 kilometer
 • Type: heuvelrit

Er wacht vandaag geen enkele echte col, maar de inspanningen zijn onophoudelijk. Deze passage door de Loire, Haute-Loire en Lozère zal de meest robuuste ontsnappingskoningen aanzetten tot actie. Op de korte maar venijnige beklimming van de Croix Neuve Montée Jalabert die naar het vliegveld leidt (3 kilometer aan 10,2%), wacht er een dubbel gevecht: dat voor de dagzege en dat binnen de groep van favorieten.

 

Etappe 15: Rodez – Carcassonne

 • Wanneer: zondag 17 juli, start om 13.05 uur en aankomst omstreeks 17.50 uur
 • Afstand: 200 kilometer
 • Type: vlak

De weg naar Carcassonne is vaak heuvelachtig en nodigt uit tot ontsnappingen. Maar deze keer is het parcours ontworpen om deze dag te reserveren voor de sprintersploegen. Op voorwaarde dat zij zich toeleggen op het controleren van de vlucht van de dag, van wie in de derde week altijd een verrassing kunnen verwachten.

Derde rustdag

Maandag 18 juli kunnen de renners genieten van het prachtige, middeleeuwse Carcassonne. Al is de kans groter dat ze zich zullen beperken tot een kort koffie-ritje en een uitgebreide massage om de moeie benen wat te sparen.

Etappe 16: Carcassonne – Foix

 • Wanneer: dinsdag 19 juli, start om 12.30 uur, aankomst omstreeks 17.10 uur
 • Afstand: 179 kilometer
 • Type: overgangsetappe

Eén van de negen ritten in het middengebergte die deze Grande Boucle kent. Een overgangsrit naar de echte Pyreneeëncols, maar met de Port de Lers (11,4km aan 7%) en de Mur de Péguère (9,3km aan 7,9%) liggen er twee serieuze valstrikken in voor de klassementsrenners. Richting de finish is het aan de betere dalers om de twintigtal kilometer richting Foix in te duiken.

DTSNV

Etappe 17: Saint-Gaudens – Peyragudes

 • Wanneer: woensdag 20 juli, start om 13.15 uur en aankomst omstreeks 17.00 uur
 • Afstand: 130 kilometer
 • Type: bergrit

Kort maar krachtig. Net als in de Alpen kan er twee dagen op een rij hevig oorlog worden gemaakt in de Pyreneeën. Voor de renners aankomen trekt de Tour over de Aspin, de vervelende Hourquette d’Anzican en de Val Louron-Azet. De slotklim is pijnlijk, met 8 kilometer aan 7,8%. Wie niet in zijn dagje is, valt uit het klassement. Tadej Pogacar verkende de rit en zijn reactie op het vliegveld van Peyragudes zegt alles.

Etappe 18: Lourdes – Hautacam

 • Wanneer: donderdag 21 juli, start om 13.30 uur en aankomst omstreeks 17.40 uur
 • Afstand: 143 kilometer
 • Type: bergrit

Het allerlaatste gevecht in de bergen, maar wel eentje die zwaar kan tellen. Vanaf bedevaartsoord Lourdes gaat de laatste bergrit over de Aubisque (16,4 kilometer aan 7,1%) naar de Col de Spandelles die nagelnieuw is in de Tour: tien kilometer lang en gemiddeld acht procent stijgend. Donderdagmiddag kennen we op Hautacam (13,5km aan 7,8%) in principe de bergkoning en de potentiële eindwinnaar.

Etappe 19: Castelnau-Magnoac – Cahors

 • Wanneer: vrijdag 22 juli, start om 13.05 uur en aankomst omstreeks 17.30 uur
 • Afstand: 189 kilometer
 • Type: vlak

Vreemd genoeg is het bezoek aan de Lot na het oversteken van de Gers en de Tarn-et-Garonne ook een knipoog naar de openingsscène van de Tour: het nabijgelegen kasteel van Cayx behoort immers toe aan de koninklijke familie uit Denemarken. Over de koers kunnen we kort zijn: in Cahors mogen we een strijd verwachten tussen de overgebleven sprinters na een etappe zonder noemenswaardige hindernissen. Al kunnen de twee hellinkjes van vierde categorie vlak voor de finale wel de benen afsnijden, zo net na een afmattende tocht door de Pyreneeën…

Etappe 20: Lacapelle-Marival – Rocamadour

 • Wanneer: zaterdag 23 juli, eerste start om 13.05 uur en laatste aankomst omstreeks 17.50 uur
 • Afstand: 40 kilometer
 • Type: individuele tijdrit

Als uitsmijter is er op de laatste zaterdag een tijdrit van veertig kilometer in het heuvelachtige departement van de Lot. Dat wordt een bijzonder lange survival of the fittest en het uur van de waarheid. Het is een lastige tijdrit, die tien kilometer langer is dan vorig jaar. Doorlopend op en af, draaien en keren. Net als twee jaar geleden op Planche des Belles Filles kan het hier nog gebeuren. In totaal telt deze Tour vijf kilometers minder tegen de tijd dan vorig jaar, maar veertig kilometer op het einde van een lastige Tour is moordend lang.

Etappe 21: Parijs La Défense Arena – Parijs Champs Elysées

 • Wanneer: zondag 24 juli, start om 16.30 uur en aankomst omstreeks 19.30 uur
 • Afstand: 112 km
 • Type: vlak

In 2024 zal de Tour door de Olympische Spelen niét eindigen in Parijs, maar dit jaar kunnen we wel genieten van de traditionele afsluiter: na een tochtje door de voorsteden van de hoofdstad, waar traditioneel de eindwinnaar al van een eerste glaasje champagne nipt, volgt op de legendarische Champs Elysées het ’WK voor de sprinters’. Of het eerste criterium, het is maar hoe je het bekijkt. Feit is dat élke sprinter deze avondetappe op zijn naam wil schrijven.

Telesport