QN Sport+ Television N.V.

Turkije en Frankrijk plaatsen zich voor EK

Turkije heeft zich verzekerd van deelname aan het EK voetbal van volgend jaar. De ploeg van bondscoach Senol Günes had tegen IJsland een punt nodig; het duel eindigde in 0-0.

De Turken kwamen daarmee op 20 punten en kunnen niet meer lager eindigen dan de tweede plaats.

IJsland moest winnen in Istanbul maar verloor al binnen het halfuur aanvaller Alfred Finnbogason, die verkeerd op zijn pols terechtkwam. De Turken speelden voorzichtig, maar kregen na ruim een halfuur wel de beste kans: Burak Yilmaz miste van dichtbij. In de slotfase werd het nog benauwd voor de Turken. Verdediger Merih Demiral moest zijn doelman bijstaan. Hij haalde een kopbal van invaller Hördur Magnússon van de lijn.

Frankrijk

Frankrijk wist zich donderdag voorafgaand aan het EK-kwalificatieduel met Moldavië al zeker van plaatsing voor het EK. Dat dankte de wereldkampioen aan het gelijkspel tussen Turkije en IJsland waardoor de Turken zeker waren van deelname en IJsland al niet meer als tweede in de groep kon eindigen. De Fransen hoefden dus niet meer zo nodig maar wonnen wel van Moldavië dat lang standhield in het Stade de France van Parijs.

Vadim Rata opende al in de negende minuut de score voor de Moldaviërs, die onderaan stonden in groep H. In de 35e minuut was het weer gelijk via Raphaël Varane. Het duel leek op een voor de Fransen teleurstellend gelijkspel uit te draaien tot Olivier Giroud in de 79e minuut een strafschop benutte: 2-1.

Telesport