QN Sport+ Television N.V.

Turkse bondscoach verklaart militaire groet

De Turkse bondscoach Şenol Güneş heeft verklaard dat de militaire groet van zijn spelers niet betekent dat de selectie achter het offensief tegen de Koerden staan.

„Het uitvoeren van het militaire saluut betekent niet dat onze spelers het eens zijn met de militaire operaties, maar het betekent dat we achter de Turkse soldaten staan. We respecteren hen voor wat ze doen en hopen dat ze veilig terugkeren. Het is niet kwaadaardig bedoeld.”

Desondanks heeft de Duitse club FC St. Pauli speler Cenk Sahin op non-actief gezet. De 25-jarige middenvelder publiceerde afgelopen week op Instagram een bericht waarin hij steun betuigt aan de Turkse militaire operatie tegen Koerden in het noorden van Syrië. Sahin heeft het bericht inmiddels weer verwijderd, maar voor de clubleiding van het linksgeoriënteerde St. Pauli is de grens bereikt.

De cultclub uit Hamburg staat bekend om zijn pacifistische fans en tolerantie tegen ’andersdenkenden’. St. Pauli maakt zich van oudsher sterk voor minderheden en acceptatie van diversiteit.

„Na talloze gesprekken met fans, leden en vrienden van wie de wortels in Turkije liggen, zijn we ons ervan bewust dat we uiteenlopende opvattingen niet tot in detail kunnen en moeten beoordelen. Maar zonder enige discussie zetten we ons af tegen oorlogshandelingen”, meldt St. Pauli in een verklaring. „Wie daarmee wel sympathiseert, gaat in tegen de normen en waarden van deze vereniging.”

Het betekent dat Sahin uit de selectie van trainer Jos Luhukay wordt gezet. De Turk ligt nog tot medio 2021 vast bij de Duitse tweedeklasser. Sahin zou al vaker in strijd met de clubwaarden hebben gehandeld.

Hij zette maandagavond een Insta-story online met een foto van Turkse internationals die de gelijkmaker in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk (1-1) vieren met een militair saluutgebaar. Die militaire groet maakten ze vorige week ook al in het gewonnen duel met Albanië (1-0) en wordt gezien als steunbetuiging aan het Turkse offensief in Syrië.

De UEFA heeft een onderzoek ingesteld, aangezien politieke en religieuze uitingen op het voetbalveld verboden zijn.

Telesport