QN Sport+ Television N.V.

‘Twaalf Europese bonden dreigen FIFA te verlaten vanwege nieuwe WK-opzet’

Meer dan twaalf Europese bonden zouden uit de FIFA willen stappen wanneer de de wereldvoetbalbond het plan voor een WK om de twee jaar daadwerkelijk gaat uitvoeren. Het Duitse agentschap DPA meldt dat de betreffende bonden een vertrek als ‘ultiem protest’ beschouwen.

De plannen van de FIFA en Chief of Global Football Development Arsène Wenger hebben al tot de nodige ophef geleid in de voetbalwereld. De UEFA en de Zuid-Amerikaanse Conmebol zijn al vanaf het begin felle tegenstanders van de nieuwe opzet. Ook spelers en supportersgroepen uitten eerder al hun onvrede over de mogelijke hervormingen.

Het bestuur van de FIFA komt woensdag samen voor een vergadering waarbij de WK-plannen hoog op de agenda staan. FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft volgens DPA dinsdag met vertegenwoordigers van de Europese bonden gesproken, waarbij weer duidelijk werd dat er veel tegenstanders zijn van het plan om de speelkalender vanaf 2024 te hervormen.

Volgens de statuten van de wereldvoetbalbond kunnen de FIFA-leden het lidmaatschap aan het einde van het kalenderjaar opzeggen. Dat moet dan wel zes maanden eerder worden aangekondigd. Deze landen kunnen vervolgens niet meer deelnemen aan FIFA-competities, waaronder het WK.

vi.nl