QN Sport+ Television N.V.

UCI en Astana: Boom start in Tour

Lars Boom gaat ‘gewoon’ van start in de Tour de France. Zowel zijn ploeg Astana als de UCI bevestigt dat de Nederlander, ondanks zijn lage cortisolwaarde, vanmiddag om 16.55 uur opstapt voor de proloog in Utrecht.

Vrijdag werd in Booms bloed een te lage cortisolwaarde geconstateerd. Volgens de MPCC (de vereniging van professionele wielerteams voor een geloofwaardige wielersport) mag een renner in dat geval acht dagen niet starten, omdat het zouden kunnen duiden op een verminderde gezondheid.

UCI onvermurwbaar

Astana liet de Italiaan Alessandro Vanotti invliegen als eventuele vervanger van Boom. Tevergeefs, zo bleek. De Tourploegen mochten sinds vrijdagochtend, na een teammanagersvergadering, hun samenstelling niet meer aanpassen. En de UCI bleek onvermurwbaar.

“Ik ben klaar om te starten”, zei Boom zaterdagochtend vanuit het hotel van Astana. “Ik hoorde het (de lage lage cortisolwaarde) vrijdagmiddag na de persconferentie van de teamdokter.”

Boom denkt wel een verklaring te hebben. “Ik gebruik al tien jaar een pufje voor mijn astma en ben ook ziek geweest na de Dauphiné”, legde hij uit. “Ik hoef me niet druk te maken, want ik weet dat er niets aan de hand is.”

“Ik heb zeker geen gekke dingen gedaan”, wees Boom dopinggebruik resoluut van de hand. “Ik ben altijd honderd procent tegen doping geweest, daar is niets aan veranderd.”

Twee opties

Astana had de keuze om Boom te laten starten, tegen de regels van de MPCC, of de Tour de France met acht renners aan te vangen. Voor ploegleider Aleksandr Vinokoerov was dat laatste uitgesloten.

Marcel Wintels, de voorzitter van de wielerunie KNWU, betreurt de ophef omtrent Boom. Zoals eerder bij de Giro met LottoNL-Jumbo-renner George Bennett was bij Boom een abnormaal lage cortisolwaarde geconstateerd.

Dat zou kunnen duiden op ongeoorloofd corticosteroïdengebruik. De Nederlandse ploeg hield Bennett inderdaad uit de Giro maar stapte niet veel later uit de MPCC omdat experts hadden aangetoond dat de metingen niet 100 procent waterdicht zouden zijn.

“Het is vooral jammer dat dit tot allerlei suggesties richting doping leidt, terwijl het daar helemaal niet om gaat”, stelt Wintels. “En voor Lars geldt: als hij nu start, hangt er toch iets omheen van: hé, eigenlijk mag hij niet rijden.”

Bron: nos.nl