QN Sport+ Television N.V.

’UEFA bekrachtigt woensdag nieuwe Champions League-opzet’

AMSTERDAM – De vernieuwde Champions League-opzet, waarbij er een eerste fase is met tien wedstrijden, wordt woensdag bekrachtigd door de UEFA. Volgens de BBC wordt er dinsdag de laatste hand gelegd aan de nieuwe variant, die van het seizoen 2024/25 zou ingaan.

Daarin is er geen traditionele groepsfase meer. De in totaal 36 teams treffen ieder tien verschillende tegenstanders een keer. Op basis daarvan wordt er een ranglijst opgesteld. De bovenste acht teams plaatsen zich automatisch voor de achtste finale. De nummers negen tot en met 24 spelen vervolgens nog een play-offronde om daar te komen.

Dat het aantal deelnemers opgerekt wordt van 32 naar 36 teams betekent overigens niet per se dat er heel veel ’kleinere’ clubs zich zullen melden in de Champions League. Twee van die vier plaatsen zijn voorbestemd als wildcards voor de clubs met de hoogste UEFA-ranking, die zich niet op de normale manier geplaatst hebben.

Engels voordeel

Zo zou als deze opzet dit seizoen al van kracht was, Liverpool gewoon mogen deelnemen aan de Champions League. ’The Reds’ staan nu weliswaar zevende in de Premier League, maar kan door de huidige negende plaats op de UEFA-clubranking alsnog op een uitnodiging rekenen. Sowieso is deze maatregel er een die vooral de Engelse ploegen in de kaart zal spelen. De Premier League heeft momenteel zes afgevaardigden bij de bovenste veertien clubs.

Er is het nodige verzet tegen de plannen geweest. Met name de organisatie van European Leagues is bang deze opzet nog meer „een gesloten winkel” zou creëren. Toch wordt het voorstel, dat uit de hoge hoed van Ajax-directeur Edwin van der Sar zou komen, gesteund door de UEFA en de European Club Association.

De nieuwe opzet betekent overigens ook dat de voetbalkalender nog maar wat drukker wordt. Wie nu de Champions League wint, doet dat via dertien wedstrijden in het hoofdtoernooi. Vanaf 2024/25 gaan daar liefst negentien speelrondes aan vooraf.

 

 

Bron:Telegraaf.nl