QN Sport+ Television N.V.

UEFA: Geen Ajax-fans mee naar Chelsea

De UEFA heeft uitspraak gedaan naar aanleiding van de gebeurtenissen met Ajax-supporters bij Valencia-Ajax en de voorwaardelijke straf die was opgelegd na Benfica-Ajax vorig seizoen. De grootste sanctie is dat Chelsea-Ajax (op 5 november) zonder uit-fans gespeeld wordt.

Ajax had nog een voorwaardelijke straf staan vanwege de ongeregeldheden tijdens het uitduel vorig seizoen met Benfica in Lissabon. Die voorwaardelijke straf is nu omgezet in een definitieve sanctie. Gaan de Amsterdammers binnen een jaar weer in de fout dan krijgen ze dezelfde straf.

Ook ontvangt Ajax een boete van 50.000 euro en opnieuw een voorwaardelijke straf van 1 jaar voor de verkoop van tickets bij een uitwedstrijd. Tevens kreeg Ajax een boete van 18.000 euro voor ’improper conduct of the team’ (5 of meer gele kaarten).

Ajax moet van de UEFA binnen dertig dagen contact met Valencia opnemen om de schade te vergoeden die de Nederlandse bezoekers hebben aangericht in het stadion. De Amsterdamse clubleiding heeft om aanvullende informatie gevraagd bij de UEFA. Daarna wordt gekeken of er beroep wordt aangetekend.

In afwachting van de uitspraak van de tuchtcommissie van de UEFA was Ajax nog niet begonnen met de verkoop van tickets voor het duel in Londen. De kampioen van Nederland had slechts 750 kaartjes toegewezen gekregen van de Engelse autoriteiten, die aanvankelijk helemaal geen fans van Ajax wilden toelaten op Stamford Bridge vanwege het recente wangedrag in Europa van de Amsterdamse aanhang.

Na interventie door de Amsterdamse clubleiding kwamen er toch tickets voor fans uit Nederland beschikbaar, maar alleen voor het onderste deel van het uitvak. Op 5 november zullen er op Stamford Bridge nu echter helemaal geen grote groepen fans uit Nederland aanwezig zijn, tenzij een eventueel beroep van Ajax nog effect sorteert.

Telesport