QN Sport+ Television N.V.

Uitslagen en standen: Canadees Houle bezorgt Israel – Premier Tech tweede zege in Tour

FOIX – De Canadees Hugo Houle heeft de zestiende etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. Het was de eerste van drie Pyreneeënritten. De aankomst lag na een lange afdaling in Foix. Houle, die rijdt voor Israel – Premier Tech, maakte deel uit van een omvangrijke kopgroep. Op de slotklim bleef hij alleen vooraan over. De Fransman Valentin Madouas finishte als tweede.

Voor Israel – Premier Tech was het al de tweede ritzege deze Tour. De Australiër Simon Clarke won eerder de vijfde etappe.

Ver achter de winnaar reden geletruidrager Jonas Vingegaard en naaste belager Tadej Pogacar gezamenlijk richting finish. De voor hen gefinishte renners spelen geen rol in het algemeen klassement. De Deen van Jumbo-Visma heeft ruim 2 minuten voorsprong op de Sloveen.

 

1 Denemarken Vingegaard 64:28:09
2 Slovenië Pogacar +2:22
3 Groot-Brittannië Thomas +2:43
4 Colombia N. Quintana +4:15
5 Frankrijk Gaudu +4:24
6 Groot-Brittannië A. Yates +5:28
7 Zuid-Afrika Meintjes +5:46
8 *unknown* Vlasov +6:18
9 Frankrijk Bardet +6:37
10 Groot-Brittannië Pidcock +10:11
This table shows the classifications after the race for a specific country.
28 Nederland Mollema +1:13:55
49 Nederland van Baarle +1:44:15
74 Nederland Tusveld +2:27:30
120 Nederland D. van Poppel +3:20:30
126 Nederland Groenewegen +3:24:22
127 Nederland Eekhoff +3:25:22
133 Nederland van der Hoorn +3:33:57
139 Nederland Jakobsen +3:59:23

Woensdag volgt een zware bergrit met een aankomst in skioord Peyragudes.

Overzicht

De winnaar van de Tour van dit jaar zal van alle markten thuis moeten zijn, aangezien de organisatie een zeer gevarieerd parcours heeft uitgetekend. Hieronder vind je een overzicht van wat de renners de komende weken allemaal te wachten staat.

Bekijk hieronder alle nog te verrijden etappes:

Etappe 17: Saint-Gaudens – Peyragudes

 • Wanneer: woensdag 20 juli, start om 13.15 uur en aankomst omstreeks 17.00 uur
 • Afstand: 130 kilometer
 • Type: bergrit

Kort maar krachtig. Net als in de Alpen kan er twee dagen op een rij hevig oorlog worden gemaakt in de Pyreneeën. Voor de renners aankomen trekt de Tour over de Aspin, de vervelende Hourquette d’Anzican en de Val Louron-Azet. De slotklim is pijnlijk, met 8 kilometer aan 7,8%. Wie niet in zijn dagje is, valt uit het klassement. Tadej Pogacar verkende de rit en zijn reactie op het vliegveld van Peyragudes zegt alles.

Etappe 18: Lourdes – Hautacam

 • Wanneer: donderdag 21 juli, start om 13.30 uur en aankomst omstreeks 17.40 uur
 • Afstand: 143 kilometer
 • Type: bergrit

Het allerlaatste gevecht in de bergen, maar wel eentje die zwaar kan tellen. Vanaf bedevaartsoord Lourdes gaat de laatste bergrit over de Aubisque (16,4 kilometer aan 7,1%) naar de Col de Spandelles die nagelnieuw is in de Tour: tien kilometer lang en gemiddeld acht procent stijgend. Donderdagmiddag kennen we op Hautacam (13,5km aan 7,8%) in principe de bergkoning en de potentiële eindwinnaar.

Etappe 19: Castelnau-Magnoac – Cahors

 • Wanneer: vrijdag 22 juli, start om 13.05 uur en aankomst omstreeks 17.30 uur
 • Afstand: 189 kilometer
 • Type: vlak

Vreemd genoeg is het bezoek aan de Lot na het oversteken van de Gers en de Tarn-et-Garonne ook een knipoog naar de openingsscène van de Tour: het nabijgelegen kasteel van Cayx behoort immers toe aan de koninklijke familie uit Denemarken. Over de koers kunnen we kort zijn: in Cahors mogen we een strijd verwachten tussen de overgebleven sprinters na een etappe zonder noemenswaardige hindernissen. Al kunnen de twee hellinkjes van vierde categorie vlak voor de finale wel de benen afsnijden, zo net na een afmattende tocht door de Pyreneeën…

DTSNV

Etappe 20: Lacapelle-Marival – Rocamadour

 • Wanneer: zaterdag 23 juli, eerste start om 13.05 uur en laatste aankomst omstreeks 17.50 uur
 • Afstand: 40 kilometer
 • Type: individuele tijdrit

Als uitsmijter is er op de laatste zaterdag een tijdrit van veertig kilometer in het heuvelachtige departement van de Lot. Dat wordt een bijzonder lange survival of the fittest en het uur van de waarheid. Het is een lastige tijdrit, die tien kilometer langer is dan vorig jaar. Doorlopend op en af, draaien en keren. Net als twee jaar geleden op Planche des Belles Filles kan het hier nog gebeuren. In totaal telt deze Tour vijf kilometers minder tegen de tijd dan vorig jaar, maar veertig kilometer op het einde van een lastige Tour is moordend lang.

Etappe 21: Parijs La Défense Arena – Parijs Champs Elysées

 • Wanneer: zondag 24 juli, start om 16.30 uur en aankomst omstreeks 19.30 uur
 • Afstand: 112 km
 • Type: vlak

In 2024 zal de Tour door de Olympische Spelen niét eindigen in Parijs, maar dit jaar kunnen we wel genieten van de traditionele afsluiter: na een tochtje door de voorsteden van de hoofdstad, waar traditioneel de eindwinnaar al van een eerste glaasje champagne nipt, volgt op de legendarische Champs Elysées het ’WK voor de sprinters’. Of het eerste criterium, het is maar hoe je het bekijkt. Feit is dat élke sprinter deze avondetappe op zijn naam wil schrijven.

Telesport