QN Sport+ Television N.V.

Veelbesproken Afrika Cup-arbiter zorgde al eerder voor controverse

Janny Sikazwe floot Tunesië – Mali (0-1) woensdag al na 85 minuten af. De voetbalwereld keek vol verbazing toe tijdens het duel in de Afrika Cup en de spelers en stafleden van Tunesië ontstaken in woede. De spotlights richtten zich vervolgens op de Zambiaan Sikazwe, een scheidsrechter die al eerder betrokken was bij controverse.

De 42-jarige Sikazwe is al sinds 2007 een officiële scheidsrechter van de FIFA. In zijn veertien jaar als fluitist zorgde hij al eerder voor enkele controversiële momenten. In december 2016 werd Sikazwe aangesteld om de WK-finale voor clubs tussen Real Madrid en Kashima Antlers (4-2) in goede banen te leiden. Vlak voor de negentigste minuut maakte Sergio Ramos, met geel op zak en met een 2-2 stand op het bord, een harde overtreding op een tegenstander.

Sikazwe stak zijn hand in zijn borstzak, wachtte luttele seconden, maar trok uiteindelijk geen kaart. De spelers van het Japanse Kashima Antlers keken vol ongeloof toe. Real Madrid won de wedstrijd uiteindelijk in de verlenging. Luttele dagen later lichtte Sikazwe het incident toe bij FilGoal. ‘Er was sprake van miscommunicatie tussen mij en mijn assistent. Hij attendeerde me op de overtreding en zei “Geen kaart”. Ik hoorde alleen “kaart”. Vandaar dat ik mijn hand even in mijn borstzak had.’

 

In oktober 2018, een aantal maanden na het WK-debuut van Sikazwe tijdens België – Panama (3-0), werd hij beschuldigd van corruptie. In een duel in de Afrikaanse Champions League kende de Zambiaan een penalty toe aan het Tunesische Espérance, enkele minuten na een veelbesproken afgekeurde goal van het Angolese Primiero Agosto. Beide teams zetten hun vraagtekens achter de keuzes van de fluitist, waarna het voorval onderzocht werd door de CAF (Confédération Africaine de Football). Sikazwe werd geschorst, slechts twee maanden later werd de schorsing alweer opgeheven.

Woensdag, tijdens de Afrika Cup-wedstrijd tussen Tunesië en Mali (0-1), was Sikazwe dus weer onderwerp van gesprek door tot twee keer toe te vroeg af te fluiten.

Niet veel later werd hij onder politiebegeleiding van het veld geëscorteerd. Mali kwam een half uur later nog terug op het veld, maar Tunesië was nergens meer te bekennen. Donderdag heeft de CAF gereageerd op het bizarre voorval. De Afrikaanse voetbalbond gaat het incident onderzoeken.

vi.nl